2020-06-10 by Avionero

Berlin eller Barcelona?

Weekendresor är ett perfekt sätt att komma bort från vardagen, umgås och få ny energi till att möta vardagen igen. Ska man välja Berlin eller Barcelona?

I Berlin möts man fortfarande av en känsla av försoning mellan öst och väst. Olika kvarter har olika charm och du kan hitta det perfekta kvarteret som passar just dig. Storstaden där du kan hitta svala oaser på sommaren i vackra trädgårdar efter att ha tagit del av livliga gator med designbutiker. Bara någon kvart därifrån kan du gå in i technovärlden med en punkig känsla. Sommartid möts du av gatufester där alla är välkomna och på vintern möts du av en magisk julmarknad där man på nytt får känsla av barndomens drömmar om hur en jul ska vara. Du möter hipster och du möter strikta affärsmän, allt blandas såsom bara det kan göra i en storstad.

Barcelona har en annan känsla. En magisk realism kan man nästa kalla det. Gotiska gränder som är som gjorda för att förlora sig i. Det går att sätta sig var som helst och beställa en tapas som är precis perfekt. Barcelona är storstaden med ett stolt hjärta där spansk historia möter det moderna. Längs strandpromenaden känner man Medelhavets dofter och det är lätt att smita ned på stranden. Här känner du doften av grillade skaldjur och kan vila efter en dag där du sett kanske världens mest unika arkitektur och shoppat i designbutiker. Så valet kan vara svårt ibland, men här kan du få hjälp på vägen så att du kan välja den perfekta storstadsresan i Europa.

Snabb introduktion till Berlin och Barcelona

Berlin city

Barcelonas historia kan spåras tillbaka till ca. 15 år f.Kr. Kanske är det en av anledningarna till att Katalonien har en unik stolthet över sin region och sitt språk, katalanska. Staden ligger vackert beläget mellan berg och medelhavskusten. Trots att det bor runt 1,6 miljoner människor i Barcelona har staden ett centrum som går att utforska till fots och det gör att du lätt kan få en helhetsupplevelse under 48 timmar.

Berlin är en stad som fortfarande till viss del präglas av sin mörka historia. Staden är betydligt större än Barcelona med sina ca. 3,7 miljoner invånare i de centrala delarna. Än idag kan man känna skillnaden mellan öst och väst. Berlin är en stor och vibrerande stad som inte har ett direkt centrum. Det är också det som bidrar till att Berlin har så mycket att erbjuda och alla kan hitta sitt eget Berlin.

Hur kan man hitta rätt boende i Berlin och Barcelona?

Det finns inte bara ett perfekt boende då det beror så mycket på vad man letar efter. Men för att göra det lite lättare att välja kommer här lite beskrivningar av vad du kan vänta dig i olika områden.

Några alternativ med olika charm i Barcelona

Barcelona city

Barcelona är ett väldigt populärt resmål och ska man hitta ett bra och billigt boende ska man vara ute i god tid oavsett var i staden du vill bo. Tre stadsdelar som levererar är L´Eixample, El Gotic och Barceloneta, så vad kännetecknar respektive område?

L´Eixample är ett större område som ligger centralt i Barcelona. Det är ett ganska lugnt område för att ligga så centralt. Du kommer att ha nära till tunnelbanan vilket gör det smidigt att ta sig runt. Här kan du hitta fashionabla butiker och stadsdelen delas av berömda Las Ramblas.

Barcelona city

El Gotic tillhör den gamla delen av Barcelona och här hittar du i stort sett alla sevärdheter och knappt någon trafik. Stadsdelen kännetecknas av den gotiska arkitekturen och du är verkligen i Barcelonas centrum. Njut av smala och ringlande gator där du kan sätta dig på en uteservering och vila. Barceloneta ligger vid havet och det är lätt att smita upp till sevärdheterna. Sätt dig utomhus på kvällen och njut av havsluften samtidigt som du äter färska skaldjur. Om du reser sommartid kanske du väljer att börja dagen med en härlig promenad eller löprunda längs den fina strandpromenaden som bjuder på en svalkande havsbris.

Hitta rätt kvarter i Berlin

Berlins olika områden präglas av olika charm och det går att hitta något för alla. Mitten är det område som ofta väljs av den som besöker Berlin för första gången. Mitten är Berlins historiska centrum och det är ett stort område men likväl vad som närmast kan kallas för stadens centrum. Här hittar du Tiergarten som är ett centralt distrikt med en enorm park där man kan hitta många oaser vid vattnet. Du har nära till många sevärdheter och det passar därför den som vill ha ett lite lugnare boende. Områden som är uppskattade är runt Alexanderplatz och Charlottenburg. Runt Alexanderplatz är det dock en hel del trafik.

Berlin city

Är du i Berlin för att upptäcka nattlivet så ska du välja Friedrichshain. Friedrichshain tillhör vad som tidigare var Östtyskland och det genomsyrar fortfarande stadsdelen. Fortfarande ekar Karl Marx genom gatorna och politisk graffiti pryder många väggar. Här hade också Stasi sitt högkvarter. Vill du besöka några av världens bästa nattklubbar, technoklubbar och söker efter en punkig känsla då ska du bo här. Var är det då billigast att bo? Det är lättare att hitta ett billigt boende i Berlin och du får mer valuta för pengarna. Barcelona är däremot betydligt mindre vilket gör att man inte är lika beroende av kollektivtrafik för att ta sig runt som i Berlin.

Vem får ut mest av Berlin vs Barcelona?

Barcelona city

Städerna är lite av varandras kontraster, men samtidigt erbjuder de liknande upplevelser. Det går att få ut mycket av Berlin och Barcelona, men varje stad har sin egen charm.

  • För paret som vill ha en romantisk weekend är Barcelona att föredra. Tänk dig att hand i hand gå och strosa längs ringlande romantiska gator i gamla stan, besöka La Sagrada Familia och sedan sätta sig och äta skaldjur vid havet. Det låter som en perfekt resa för nästa årsdag, inte sant?
  • För vännerna som vill uppleva klubbar men samtidigt få en dos historia är Berlin rätt stad. Berlin är också billigare och ni kan få ut mer från en begränsad budget. Barcelona är däremot rätt för den som vill barhoppa utan att ta sig långa sträckor och kanske hellre vill umgås över cocktails.
  • För barnfamiljen kan Barcelona passa bättre. Det är en mindre stad och lättare att ta sig runt. Här kan också tonåringen som inte alls vill gå med familjen istället lära sig att surfa.
  • Den som vill äta sig igenom en stad bör satsa på Barcelona. Originella tapas, spansk mat när den är som bäst, skaldjur och fusionskök. Berlin har också ett brett utbud, men Barcelona är snäppet bättre.
  • Är det dags för en kulturresa så är det ett svårt val. Bägge städerna lämpar sig för den kulturintresserade. Berlin bjuder på en mörkare och väldigt spännande historia och är faktiskt ett måste om man vill förstå Andra världskriget i detalj med allt vad det innebär. Barcelona präglas av bland annat Gaudis arkitektur. Gotiskt, mystiskt och helt enkelt unik. Här hittar du också spansk historia och konst.

När ska man åka?

Berlin city

Barcelona är riktigt varmt på sommaren och det blir trångt då det är högsäsong. Tidig vår till försommar eller från september till oktober ut är det lugnare och temperaturerna är lägre. Vintertid är det kyligare och det kan regna en hel del. Vintertid sjunker också priserna på boende rejält och med en varm jacka kan man få ut mycket av staden.

Berlin vaknar upp på våren, och sommartid är alla uteserveringar öppna. Tiergarten förvandlas till en oas och det är som att staden kommer ut ur dess ide. Visst kommer det många besökare, men det är inte lika trångt kring sevärdheterna. Så från och med april och hela vägen fram till mitten av september är bra månader att besöka Berlin. I december hittar du däremot den otroliga julmarknaden och julshoppingen passar den som älskar att fynda.

Mest valuta för pengarna, Berlin eller Barcelona?

Barcelona är Spaniens dyraste stad, det gäller såväl boende som mat och dryck. Det går att räkna med att en middag på en mellanklassrestaurang kan gå på mellan 25-30 euro per person. Tapas kan ligga på mellan 3-10 euro beroende på rätt och var man sätter sig. Med det sagt så betyder det inte att man behöver ha en rejäl budget. Man kan dock behöva läsa på lite om var man hittar budgetställen.

Barcelona city

Berlin har också sina fashionabla kvarter med höga priser, där kan en middag gå på 25-30 euro per person. Men utbudet av bra restauranger där du kan äta för runt 10-12 euro är större. Berlin är även billigare när det kommer till ett glas öl eller vin. Det är många ställen du kan få en god tysk öl för runt 2 euro.

Säkerheten Berlin vs Barcelona

Bägge städerna är säkra, även om man precis som i alla städer ska tänka på vart man går och vilken tid på dygnet. Ficktjuvar förekommer såklart i bägge städerna. Det är värt att notera att det finns starka separatiströrelser i Barcelona och det har förekommit våldsamma demonstrationer. Som turist är det däremot lätt att undvika dessa genom att vara lite observant. Så bägge städerna är säkra för att vara storstäder.