2018-08-29 by Avionero

Rättigheter du har när du flyger

Har du drabbats av ett försenat flyg eller sjukdom inför resa, och undrar vilka rättigheter du har? Då har du hamnat rätt. Här svarar vi på vilka rättigheter du har om flyget är försenat, om du blir sjuk eller om du helt enkelt vill avboka din resa.

– Vad händer om ditt flyg blir försenat?

Det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till när ett flyg är försenat. Dina rättigheter varierar beroende på varför flyget är försenat, och det spelar även in hur försenad du blir till din slutdestination. Om du reser inom EU gäller ett gemensamt regelverk kring dina rättigheter som passagerare. Visste du till exempel att du har rätt till gratis mat, i skälig proportion, om du befinner dig på flygplatsen och planet är försenat? I ett sådant fall har du även rätt att ringa kostnadsfria telefonsamtal och skicka kostnadsfria meddelanden. Är det så att ditt plan blir ombokat till dagen efter, så har du rätt till gratis övernattning.

Om flyget blir försenat bör du skicka en skriftlig reklamation till ditt flygbolag. Du behöver skriva ner att du vill ha ersättning och varför. Kom ihåg att skicka med kopior på kvitton för eventuella utlägg. Skulle det vara så att du inte får svar från ditt flygbolag kan du kontakta Konsument Europa för att få vidare hjälp.

– Vad händer om ditt bagage kommer bort?

När man åker iväg på semester är det inte helt ovanligt att man packar ner sina finaste kläder. Men vad händer då om resväskan kommer bort? Eller om den blir försenad till din destination? Faktum är att det kan medföra en hel del kostnader för dig som blir av med din väska.

Visste du att ditt bagage anses som borta om du inte har fått tillbaka det inom 21 dagar? Kontakta ditt försäkringsbolag om du har ett reseskydd i din hemförsäkring. Och tänk på att spara alla kvitton så att du kan redovisa dina inköp.

– Vad händer om du blir sjuk innan resan?

Om du är sjuk och behöver avboka din resa måste du besöka en läkare för att få ett läkarintyg. Det räcker dock inte med ett läkarintyg som säger att du är sjuk, utan det krävs ett intyg på att du faktiskt inte är i medicinskt skick nog för att kunna resa. Du behöver alltså uppsöka en läkare och få ett intyg innan den planerade avresan.

En annan avgörande faktor, när det kommer till att avboka din resa på grund av sjukdom, är vilken försäkring du har tecknat. Har du en reseförsäkring som ingår i din hemförsäkring? Eller har du kanske tecknat en separat försäkring? Ring ditt försäkringsbolag och kolla vad som gäller vid sjukdom inför resa. I vissa fall ingår ett avbeställningsskydd om du har bokat resan med ditt bankkort. Det kan du läsa mer om nedan!

Obs! Glöm inte att avboka resan hos flygbolaget innan avresedagen.

– Vad händer om du vill byta ut en resenär mot en annan?

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Kanske har man gjort slut med den man planerat att resa med, eller så har man fått ett nytt jobb och kan inte längre resa iväg. Istället för att låta biljetten gå till spillo, kan du byta namn på biljetten och låta en annan person ta platsen. Olika flygbolag har olika regler för detta, men hos de flesta flygbolag brukar det inte vara några problem. Dock så tar alla flygbolag ut en kostnad för detta. Kostnaden kan skilja sig från ett par hundralappar, upp till flera tusen kronor – beroende på vilket flygbolag du ska resa med. På de flesta flygbolags hemsida tas reglerna och kostnaderna för detta upp under resevillkoren, alternativt under “frågor och svar”.

– Hur funkar avbeställningsskydd om du har MasterCard?

Om du har betalat din resa med MasterCard eller VISA-kort, har du särskilda rättigheter. På de flesta banker – i synnerhet om du bokar med kreditkort – ingår avbeställningsskydd. Det gäller även för de familjemedlemmar du har betalat för! Kontakta din bank för att veta exakt det tak som de ersätter dig för, då detta är olika från bank till bank.

Ha koll på dina rättigheter – du vet aldrig när du kan behöva dem!

Lycka till!