26 November 2018 by undefined

Entreprenören trött på “inspirerande framgångssagor”

Under tio år kämpade entreprenören Lars Kristensson med att göra sin röst hörd; för något han verkligen trodde på. En kamp som ledde till både krossade drömmar, förlorad kärlek och djup utmattningsdepression. Grundskolan var en mardröm fylld med trakasserier och misshandel, och karriären inom flygsökbranschen innebar motgångar och möten med människor som aldrig trodde på Lars och hans idéer och insikter.

För entreprenören Lars Kristensson har vägen dit han är idag, som VD för startup-bolaget Avionero, varit allt annat än enkel. I media hör man ofta “inspiratörer” berätta om sina “framgångssagor”, men detta är Lars trött på. Därför vill han, genom att lyfta det faktum att media bara visar en liten del av verkligheten, visa på att entreprenörskapet ofta innebär mycket mer än bara “lycka” och” framgång”.

Jag har blivit kallad anti-inspiratör och faktum är att det en roll jag gärna tar. Vi måste sluta intala folk att de kan bli vad de vill, om de bara kämpar och vill tillräckligt mycket. Det är inte så verkligheten ser ut. Att få folk att tro på det är inget annat än att bygga en fantastisk grund för besvikelse, där all skuld för ditt misslyckande dessutom läggs på dig själv. Om vi verkligen vill hjälpa människor att lyckas så måste vi först hjälpa dem att ta reda på hur verkligheten ser ut, och bli mer ödmjuka inför den enskilda individens förutsättningar, säger Lars Kristensson, VD och medgrundare av Avionero.

Att vara entreprenör är för många förknippat med framgång, sprudlande kreativitet och förmågan att aldrig ge upp. Man skulle kunna tro att man som entreprenör visserligen måste kämpa mycket – men att allting sen löser sig till slut och mynnar ut i ett lyckat projekt med gröna siffror och en stegrande karriär. För Lars har misslyckandena dock varit många och till och med mycket allvarliga. I ett av de sista projekten som han var delaktig i innan han startade Avionero, som var ett försök att en sista gång kämpa för sin dröm, så brände han ut sig och gick in i djup utmattningsdepression.

Terrence Brown, universitetslektor och docent i entreprenörskap och innovation vid KTH, menar att nederlag är en del av processen när det kommer till att vara entreprenör och att om man vill lyckas så måste man vara beredd på nederlag. Han menar också att de människor som till slut når framgång, är de som kan borsta av sig sina misslyckanden.

Jag blev för många år sedan – via en av mina anställningar – indragen till en motivationscoach, och en sak han försökte drilla oss i var att aldrig tänka: “Jag ska försöka” utan alltid tänka “Jag kommer lyckas”. Han ville alltså få oss att bortse från möjligheten att kunna misslyckas och istället förutsätta att vi skulle lyckas. Det är ett av de dummaste råd jag någonsin fått! Du måste alltid vara medveten om att det du gör kan misslyckas, även när det absolut inte får göra det, säger Lars Kristensson.

Lars önskar att människor ska bli mer medvetna om hur liten och vinklad del av verkligheten de får tillgång till via media, och istället bli bättre på att ta hand om varandra och då i synnerhet om de som försökte men aldrig lyckades.

+1
Share
Send
Share