29 september 2022 by undefined

Svensk söktjänst hjälper ryssar att fly landet

Sedan mobiliseringen i Ryssland har sökningarna och bokningarna mer än fördubblats på den ryskspråkiga sajten hos Malmöföretaget Avionero, som hjälper resenärer att hitta resor. Den kraftiga ökningen började strax efter att mobiliseringen tillkännagavs, trots att Avionero inte marknadsfört sin ryska sajt på flera år.

Det är inte den styrande eliten som söker efter billiga biljetter ut ur landet, utan vanliga människor som försöker fly undan regimen och kriget. Sedan mobiliseringen inleddes har vi sett hur sökningarna från Ryssland har skjutit i höjden. Datan visar på att man vill ta sig vart som helst från Ryssland, framför allt till Asien. Där råkar vi ha en funktionalitet som passar väldigt bra, säger Avioneros vd och grundare Lars Kristensson.

Avioneros onlinetjänst hjälper resenärer att boka alla delar av en reseupplevelse, själva resan, boende och upplevelser på plats. Den är också ensam om att kunna göra sökningar som att vilja resa “vart som helst i Asien” i realtid med flexibla datum. Medan de flesta europeiska destinationer är stängda för ryska resenärer så är flera platser i Asien öppna.

Ryska är ett av tolv språk som tjänsten finns på, men den ryska sajten har inte marknadsförts på flera år på grund av pandemin och angreppet mot Ukraina. Hur ryska män hittat till sajten vet inte Lars Kristensson, men nu kommer den att hållas öppen för att hjälpa fler att fly och därigenom försvaga den ryska armén.

Alla på Avionero står på Ukrainas sida när landet försvarar sig mot det ryska anfallskriget. Om vi kan dra vårt strå till stacken och snabbare få slut på kriget genom att se till att Putin får färre soldater till sin armé så gör vi gärna det, säger Lars Kristensson.
+1
Share
Send
Share