2018-02-15 by Avionero

Emelie har hela världen som arbetsplats (dev)

Hur skulle det vara att jobba från London en dag och från Japan nästa? Går det? Och hur gör man? Emelie Fågelstedt är, tillsammans med två andra, grundare av Svenska Nomader - en mötesplats för digitala nomader som önskar att jobba platsoberoende. Som digital nomad kan Emelie förena nytta med nöje och idag kan hon - på riktigt - kalla hela världen för sin arbetsplats…

Hej Emelie! Berätta - vem är du?

– Hej! Jag är digital kommunikationsstrateg och egenföretagare som precis har flyttat tillbaka till Stockholm efter att ha bott och jobbat från utlandet de senaste fyra åren; först i Tokyo och sedan i London. Jag är också en av grundarna bakom communityt och företaget Svenska Nomader. Jag jobbar själv digitalt och platsoberoende och vill skapa förutsättningar för fler människor att kunna bli digitala nomader. Ett av mina största intressen är att resa, träffa nya människor och att uppleva andra kulturer. Under resor står mat alltid högt upp på listan!

image

Jag hade som mål att besöka 50 länder innan jag fyllde 30 år, och uppnådde det målet med en resa till Namibia för drygt ett år sedan.

Vad innebär resandet för dig?

– Jag började resa mycket redan som barn tillsammans med min familj, och sen har det intresset hållit i sig hela livet. Jag hade som mål att besöka 50 länder innan jag fyllde 30 år, och uppnådde det målet med en resa till Namibia för drygt ett år sedan. Jag känner en enorm frihet i att resa, och får mycket energi av att besöka nya platser. Därför är jag också så glad över att ha ett arbete som möjliggör för mig att kunna jobba på distans eftersom det innebär att jag kan spendera mer tid på resande fot, och också lära känna de platser jag besöker under längre perioder.

Jag känner en enorm frihet i att resa, och får mycket energi av att besöka nya platser.

Du är medgrundare av “Svenska Nomader” - hur föddes ideén till detta?

Svenska Nomader är en mötesplats för svenska digitala nomader, och startades av mig tillsammans med två andra för att vi kände att det saknades bra och tydlig information för den som önskade jobba platsoberoende på det sätt vi själva gjorde. Vi samlar tips, inspiration och guider på vår hemsida, och försöker också lyfta upp och dela med oss av berättelser från både individer som jobbar på distans och från företag som möjliggör distansarbete. Vi är intresserade av framtidens arbetsmarknad och hur den håller på att formas framåt - och där vi tror att distansarbete kommer att bli allt vanligare. Vi jobbar också med att hjälpa företag och organisationer att förbereda sig mer för förändringar inom arbetslivet.

image

Jag känner också att jag blivit en bättre kommunikatör just tack vare mötet med olika människor runtom i världen, och av att kunna samarbeta med dem i olika projekt.

Vad innebär det, för dig, att jobba platsoberoende?

– För mig innebär ett platsoberoende arbetsliv en större frihet och flexibilitet. Det innebär att jag kan jobba från platser som inspirerar mig för stunden och där jag får mer energi, istället för att pendla samma sträcka dag in och dag ut. Det betyder också att jag har möjlighet att resa mer och att stanna i utlandet under längre perioder. Jag har bott tillsammans med min man utanför Sverige under de senaste fyra åren tack vare hans arbete, men eftersom jag själv har kunnat jobba på distans har jag kunnat fortsätta ta mig an olika projekt och uppdrag oberoende av min fysiska plats. Jag känner också att jag har blivit en bättre kommunikatör just tack vare mötet med olika människor runtom i världen, och av att kunna samarbeta med dem i olika projekt. Ibland kan det innebära svårigheter på grund av tidsskillnader, varierande kvalitet på wi-fi och brist på bra arbetsplatser på en ny ort, men det vägs upp av just den friheten som digitalt nomadskap för med sig.

För mig innebär ett platsoberoende arbetsliv en större frihet och flexibilitet.

image

Att sjunga karaoke med japanska kollegor är fortfarande bland det absolut roligaste jag vet!

Berätta om ett reseminne som du håller extra varmt om hjärtat.

– Att bo i Japan kanske inte räknas som en resa eftersom jag var där så pass länge, men det är verkligen ett land som betyder något alldeles särskilt för mig. Tokyo är inte lik någon annan stad jag besökt - där historia och ultramodernt blandas på ett osannolikt sätt. Maten, neonljusen, parkerna, karaoken, färgerna och inte minst människorna. Att ha fått möjlighet att lära mig lite japanska gjorde en enorm skillnad under tiden i Japan, eftersom man då kunde upptäckta helt andra delar av staden och även av landet. Att sjunga karaoke med japanska kollegor är fortfarande bland det absolut roligaste jag vet!

Vilket är ditt bästa rese-lifehack?

– Försök i den mån det går att resa med bara handbagage - man behöver ändå inte så stor variation av kläder när man är ute och reser; det är bättre att satsa på sådant du verkligen trivs i och som det är bekvämt att resa i. Ofta går det att hyra en portabel wifi-dongel på flygplatsen när du kommer fram till ett land utanför EU, så att du enkelt kan hålla dig uppkopplad under resan. I annat fall, ladda ned Google Maps av det område du ska besöka och vistas i offline så att du alltid har tillgång till karta och kartfunktioner i mobilen.

Tack så mycket Emelie! Är du också nyfiken på att bli en digital nomad? Kika in här!