16 juli 2020 by Avionero

10 bästa weekendresorna inom Europa

Är du ressugen men utan många semesterdagar och en mycket liten budget för att komma iväg? Inga problem! En weekendresa inom Europa kan ladda dina batterier och den är inom räckhåll. På en helg hinner du med det allra mesta men det finns ingen anledning att stressa.

När du väl kommer fram till städer som Paris, Barcelona eller London kan det räcka gott och väl att bara vara och känna staden på pulsen. Kom också ihåg att själva resan kan vara en viktig del av upplevelsen. Tåg till Köpenhamn eller båt till Riga är intressanta alternativ för en oförglömlig weekendresa.

Låt oss ta en titt på de 10 bästa weekendresorna inom Europa, vad de har att erbjuda, och om destinationen skulle kunna passa din resebudget just nu…

1. Weekendresa till London

London

Shopping, shopping och mer shopping. För dig som längtar efter att besöka allt från små second hand butiker till stora glassiga gallerior är en weekendresa till London ett givet val. Det går ju inte att klassa den som den billigaste weekendresan i Europa då målet är att handla. Men du kan få mycket attraktiva priser för flyg om du ger dig av under vinterhelger i januari och februari. Vädret i London är inte anledningen till att du åker dit. Klä dig rätt och planera i förväg vilka butiker, museum och matställen som du vill besöka för att få ut mesta möjliga av tiden du har i staden. Resan dit är snabb och det ger dig mer tid på plats.

2. Solig weekendresa till Italien

Milan

Det kan vara soligt och skönt i Rom även under vintermånaderna. Ett tips är faktiskt att välja en weekendresa till Rom under höst, vinter eller vår. Då är det färre som åker dit. Det kan ge dig billigare biljetter såväl som mer plats vid sevärdheter. Italien bjuder på fler intressanta resmål för en weekendresa i Europa. Du kan välja en weekendresa till Venedig där du kommer riktigt nära en spännande del av den europeiska historien. Åk runt på kanalerna och se hur det som tidigare var undervåningen i hus nu är båtparkering. Venedig tycks sakta men säkert ätas upp av havet men det är ännu inte försent att se den historiska arkitekturen. En weekendresa till Milano är för dig som vill komma nära några av de största modehusen och äta härlig italiensk mat. Det tar cirka tre timmar att flyga till Milano. De bästa månaderna temperaturmässigt är april, maj, oktober och september. Om du kan få en riktigt billig weekendresa för andra datum kan det dock vara värt att ta den. Kulturen i staden kan du uppleva även om det är kyligt och regnar utomhus.

3. Weekendresa till Paris

Paris

Romantikens huvudstad i Europa fortsätter att dra svenskar till weekendresor. Om du tar en weekendresa från Stockholm till Paris är du framme på cirka 2,5 timmar. Väl framme finns det mycket att göra och se. Du kan ju välja att enbart promenera omkring och ta pauser på mysiga matställen. Det finns som sagt mycket att syssla med under en weekendresa till Paris men en sak får du inte missa, Le Marais! Området ligger norr om floden Seine och förtjänar minst en förmiddag. Ta på dig bra skor att gå i för du kommer antagligen att vandra omkring hela dagen. Kika på historiska arkitektur, modern konst och dyk in i butiker, caféer och gallerier.

4. Weekendresa till Prag

Prag

Vandra på broar och drick öl i den tjeckiska huvudstaden Prag. Om du är på jakt efter billiga weekendresor i Europa kan det här vara svaret. Mellan april och oktober blir det sällan kyligare än 15 grader i staden. Sommarmånaderna kan bli varma men även då det går mot 28 grader är det härligt att besöka Prag. Oavsett när du åker ska du ta dig till stadshuset från 1338 och klättra upp i det för att få finfin utsikt.

5. Weekendresa till Barcelona

Barcelona

Den mest populära weekendresa du kan hitta går inte sällan till Barcelona. Det beror på flera saker och särskilt kombinationen av dessa. I ett sällskap med många olika intressen och behov är det lätt att få alla nöjda i denna stad. Konst, fotboll, tapas, shopping och ofta en hel del solsken är det som gör detta till det perfekta valet för en weekendresa i Europa.

6. Weekendresa till Lissabon

Lissabon

Det är medelhavsklimat som råder i Lissabon, den historiska huvudstaden i Portugal. Staden erbjuder 6 månaders sommar och ett mycket milt vinterklimat. Det här är resmålet för dig som hör knäna knarra av svensk vinterkyla och vill tina upp dem med sköna promenader bland vackra historia byggnader. Det sköna klimatet gör att du ganska enkelt kan få fatt i en prisvärd weekendresa till Lissabon. Särskilt om du kan åka med kort varsel och köpa restbiljetter.

7. Weekendresa till Berlin

Berlin

Om du flyger från Stockholm tar det inte ens två timmar att nå Berlin. Staden sjuder av kultur, shopping, historiska platser och en historia som förskräcker. Under senare år har Berlin ökat i popularitet. Den kallas bland annat för staden som aldrig sover och har något att erbjuda varje person och budget. Just Berlin kan faktiskt vara en bra val som weekendresa för familjen. Staden är barnvänlig och lätt att ta sig runt i till fots eller med buss.

8. Weekendresa till Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam ligger inte långt bort och är därmed ett mycket bra val för dig som inte vill lägga för många timmar på själva restiden. Det finns gott om hotell i centrala Amsterdam och det är också något som ger prisvärda paket för weekendresor med flyg och hotell. I Amsterdam kan du gå på museum, vandra över broar eller hyra en cykel för att ta dig omkring som lokalborna gör. Kanske kan du få hälsa på i en husbåt om du får kontakt med de som bor på den…

9. Weekendresa till Istanbul

Istanbul

Det kan snöa i Istanbul på vintern. Det kan vara en god anledning till att välja en weekendresa till Istanbul under vintertid. Snö i Istanbul kan nämligen vara en smått magisk upplevelse. Många satsar dock på detta resmål under vår och höst då det är perfekt temperatur. En weekend i staden ger gott om tid till att bada i turkiskt badhus, hamam och att handla kryddor på marknad. Du kan också ge dig ut på en spännande båttur på Bosporen för att blicka in mot de gamla trähusen som kantar strandremsan.

10. Weekendresa till Aten

Aten

Arkeologen inom dig hoppar upp och ner av förtjusning. I Aten kan du röra vid historien samtidigt som du får nutidens alla bekvämligheter. Staden har också en Riviera. Om du åker på weekendresa till Aten under varmare månader gäller det att ta med badkläder. Shoppinggatan Ermou tar dig från världsledande modemärken till en loppmarknad du sent ska glömma!

Det går att resa ännu längre bort för en helg

För många är den bästa weekendresan den som innebär minsta möjliga restid. Dels för att det känns onödigt att lägga för mycket tid på själva resan och del på grund att kortare resor också kan bli billigare.

Men det går faktiskt att åka längre bort även för en weekend. En weekendresa från Stockholm kan gå till resmål på andra sidan Östersjön så väl som till andra sidan av Atlanten. Med flyg kan du bege dig på weekendresa till New York för shopping och härlig underhållning. New York är ett populärt resmål och om du åker för en långweekend från torsdag till söndag bör du hinna med att njuta av staden.

Det går också att åka med flyg på weekendresa åt andra hållet till Moskva. Moskva erbjuder en upplevelse som skiljer sig en hel del från billiga weekendresor i Europa. Kulturen är långt från den västerländska som vi är vana vid. Bara tanken på detta kan få det att pirra i maggropen då du planerar din resa.

Oavsett var du åker för en helg ska du veta att den bästa weekendresan går till en destination som du är nyfiken på. När du har ett naturligt intresse för staden blir vistelsen spännande och minnesvärd oavsett vad du gör under helgen. Och om du inte hinner med allt ska du komma ihåg att det alltid går att komma igen för en ny weekend eller kanske för en vecka eller två i samma stad och land.

Sugen på mer inspiration?

In och läs våra 10 “must see places” i Sverige för en hemester du sent kommer glömma!