24 juli 2020 by Avionero

Bästa restaurangerna i Stockholm i sommar

Om du vill äta gott i Stockholm i sommar har du mycket härligt att se fram emot. Mat i Stockholm handlar inte bara om smaker som du ler av. Många av Stockholms restauranger har också jobbat med att skapa en atmosfär som stimulerar fler sinnen. Du får en känsla som du sedan tar med dig långt efter att du glömt bort vad det var du åt.

Oavsett om du ska på weekendresa till Stockholm eller kommer att spendera flera veckor i huvudstadsregionen kan det vara smart att förbereda restaurangbesöken. Några av de populäraste restaurangerna kan kräva att du bokar bord till fredags- och lördagskvällar.

Dessutom är det ju klokt att komma förberedd med flera olika alternativt för bästa möjliga matupplevelse i Stockholm. Låt oss se lite närmre på 7 restauranger som bör vara med på din lista.

1. Brasseriet

Det finns en restaurang i Operahuset och den kallas för Brasseriet. Mot slutet av augusti 2020 kommer den här restaurangen att öppna igen och då bör du ha din plats bokad. Här kan du äta med härlig utsikt över Strömmen såväl som slottet. Ska du äta i Stockholm ska du äta centralt!

Inredningen kan få din fantasi att skena. Du kommer att sitta bland vackra pelare på heltäckningsmattor som andas opera och en svunnen tid. Gulddetaljer, marmor och speglar ger en alldeles särskild effekt.

Gör det enkelt för dig med en dagens lunch eller begär att få in menyn som har allt från blodpudding till lammstek. Lämna lite plats för efterrätt för Brasseriet är känt för sina kreativa efterrätter som får det att vattnas i munnen bara av tanken. Körsbär, mandelkaka, grädde, bakelse, hallonkompott… Det blir bara värre!

2. Calexico’s – Mexikanskt på söder

Calexicos

Vad får vi om vi kombinerar den svenska miljömedvetenheten med mexikanska nationalrätter? Det blir Calexico’s på söder i Stockholm! Här får en spännande mexikansk meny som har en lätt och fräsch ton. Om du älskar inslag av koriander, chili, lime och frukter som mango är det här svaret på din fråga om var man ska äta i Stockholm! Efter maten kan du välja Mexikos nationaldessert flan eller varför inte en chili cheesecake med hallon? All mat på denna restaurang lagas med KRAV-märkta ingredienser. Calexico’s jobbar bara med ekologiska produkter och enbart med svenskt kött. Om du är vegan kan du be om att få vegetariska rätter i vegansk tappning. Miljön är avslappnad och det går bra att besöka den här restaurangen med mer fokus på drinkar. Här får du Tequiladrinkar, Margaritas och Mescaldrinkar. Dessutom är utbudet av öl imponerande. I bakgrunden hör du soca-musik, och om du känner att du vill sitta utomhus kan du göra det från 15.00 på vardagar och 13.00 på helger.

3. Fotografiska

En av de bästa restaurangerna i Stockholm är en del av ett museum. Ta dig ut till tullhuset vid Stadsgårdskajen och börja med en vandring bland fotoutställningar eller direkt med maten. Fotografiska museets restaurang har belönats med en Gulddrake.

Restaurangen har stjärnkocken Paul Svensson till sin hjälp. Här beställer du in rätter med gott om grönsaker. Dessutom kan du sitta utomhus med fenomenal utsikt. På andra sidan vattnet ser du Djurgården.

Sommaren 2020 satsade Fotografiska på så kallad upcyklad pizza. Det här är pizza bakad på gårdagens bröd i stenugn. Pizzan kan plockas med till annan plats men det kan ju tyckas onödigt med så vacker utsikt. Ska du äta i Stockholm mitt på dagen är det här ett hett tips du bör hålla i åtanke!

4. Crêperie & Logi

Crêperie

Kom du inte iväg till Gotland denna sommar? Numera behöver du inte åka till Visby för en smak av Crêperie & Logi. Den populära gotländska restaurangen har nämligen öppnat en filial i Stockholm.

Crêperie & Logi ligger i Vasastan på en liten bakgata som du kanske får använda Waze för att hitta. Skriv in Surbrunnsgatan 39 och stega iväg. Boka ett bord eller hoppas på att du får plats. När du slår dig ner är du omgiven av en mysig och hemtrevlig miljö.

Pannkakorna är i fransk tappning men om du blundar känner du Gotland. Detta oavsett om du väljer en frodig galett eller något sött. Det här kan passa bra för middag i Stockholm. Galetterna är matiga med fyllning av ost, kyckling, kött eller skaldjur.

Crepes med grädde, glass och bär passar utmärkt till barn som kanske inte är lika intresserade av de matfyllda pannkakorna. Drick torr cider till maten för en komplett smakupplevelse. Fint att notera är att det här är en restaurang med rätter till olika budget. Det finns galetter för under hundralappen.

5. Diplomat

På Östermalm vid Nybrokajen finns en klassiker för dig som är ute efter gedigen mat i Stockholm. Diplomat är ett brasseri med svenska rätter som lax, sill och råbiff såväl som härliga inslag från Medelhavsköket. Här försöker man skapa en internationell atmosfär men inredningen känns klassisk svensk.

Om du sitter inomhus omges du av marmor, mässing och glas. Känslan är trevlig och inbjudande med gott om plats att sitta bekvämt. Utsikten är helt fantastisk. Du kommer ännu närmre vattnet genom att sitta på utomhusserveringen. Den är också ett val för dig som tycker om att kombinera en god måltid med att speja lite på folk som går förbi.

Diplomat har menyer för frukost, lunch, brunch och middag. De har också en fin bar att besöka under kvällstimmar med eller utan middag. Det här är utan tvekan en av de bästa restaurangerna i Stockholm för lite lyxigare mat. Perfekt både för frukost och middag i Stockholm.

6. Supper

Supper har flyttat från Tegnergatan till Humlegårdsgatan 17 och de har tagit den goda maten och atmosfären med sig! Vill du ha god mat i Stockholm för ett helt gäng har du hittat rätt. Fokus ligger på sydamerikanska rätter. Restaurangens pommes av sötpotatis har blivit en riktig snackis bland de som upptäckt denna matpärla i huvudstaden.

Du kan dricka rödvin eller få sköna syrliga drinkar till och efter maten. Om ni är riktigt hungriga kan en chiligryta sitta perfekt. Det här är också en restaurang där det går bra att beställa in olika rätter och sedan fritt dela med varandra för att få smaka på mer.

Det öppna köket skapar en fin kontakt mellan gäster och de som lagar maten. Det här bidrar med en levande och spännande atmosfär. Lägg märke till att Supper inte håller öppet varje dag. Det kan också vara klokt att boka bord i förväg för att inte missa en kulinarisk upplevelse som är lika mysig som god.

7. Riche

För klassisk middag i Stockholm bör du ha med Riche på din lista med möjliga alternativ. Det här är en restaurang som har varit med länge. Du får en skön miljö som kan vara nog så högljudd. För dig som gillar lite högre puls omkring matupplevelsen blir det perfekt.

Riche håller öppet alla dagar och sent på helgkvällar. Det ger god flexibilitet. Restaurangen ligger på Birger Jarlsgatan 4 vilket kan innebära gångavstånd om du bor centralt. Maten är en blandning av det franska köket och svensk husmanskost. Själva kallar de sitt kök för ett arv från Tore Wretman.

Allting lagas från grunden med fräscha säsongsråvaror. På lördagar och söndagar kan du även välja Riche för brunch. Annars är det här ett val för mat i Stockholm på kvällar och för avhämtning.

Restaurangen har en sommelier på plats som gärna hjälper dig att välja rätt vin till maten. Med över tusen vinsorter att välja från kan du se fram emot överraskningar. Tänk på att det här är en mycket populär restaurang i Stockholm. Det kan vara klokt att boka bord i förväg för att få plats.

Sugen på mer semesterinspiration?

10 Hemester ideér i Sverige i Sommar

10 Bästa Weekendresorna inom Europa