02 juli 2020 by Avionero

Sommarsemester i Sverige! 10 hemester idéer

Sommarsverige! Det är att efter badet med knottror på huden, svepas in i ett badlakan och ta en tugga av korv med bröd med grilloset kittlande i näsan. Att cykla på torra grusvägar så det bildas dammoln och känna fartvinden i ansiktet, för att sedan stanna och plocka blommor till ljudet av en gräsklippare i fjärran. Sommarsverige är att sitta och blicka ut över ett glittrande hav vid en liten fiskrestaurang på västkusten och lyssna till måsarnas skri, i väntan på räksmörgåsen. Sommarsverige är också vandringar på mjuka barriga stigar bland mäktiga träd och mossbeklädda stenar, gläntor som öppnar sig och man känner hur solljuset värmer ansiktet. Doften av hagar med ängsblommor och fjärilar, hästar som står nära staketet och låter dig smeka en mjuk och varm mule. Sommar i Sverige är också att träda in en kyrka, från solgasset utifrån, vänja ögonen vid halvdunklet och sedan vandra runt i det svala kyrkorummet i stillhet. Sverigesemester är smaken av glass och jordgubbar, regnbågen efter ljummet regn, sand mellan tårna och gräsklipp under fotsulorna.

Här är några tips för en Sverigesemester. Alla tips utgår från att man själv lägger budgeten, från billigt och uppåt.

1. Vandra i naturen längs vandringsleder

Vandra i Sverige

Att med lätt packning på ryggen och öppna sinnen för ljud och dofter, gå längs en vandringsled är en fin upplevelse. Att vara ute i naturen och vandra har den senaste tiden bara vuxit i popularitet. Sverige har sedan länge många fina vandringsleder, och de är tillgängliga året runt. Det är en aktivitet som alla kan delta i, barnfamiljer som pensionärer. De allra flesta vandringsleder ställer inga krav på extrem fysik. Det går alltid att välja enklare promenadstigar. Det är ett enkelt och billigt sätt att upptäcka landskapet både hemmavid och på andra ställen. Vandringslederna är märkta och lätta att följa. Det brukar även finnas rastställen med grillplats för picknick. Ibland finns också vindskydd längs leden, som tillåter övernattning. Ofta är det också skyltat med vilken flora och fauna som förekommer i området som man kan ha lite extra koll på. Exempel på vandringsleder är Skåneleden, som sträcker sig över stora delar av Skåne, längs kusten, genom äppelodlingar och bokskogar. Lite tuffare vandring och klättring är att fjällvandra till Kebnekaise för den rena luften, tystnaden och de hisnande vyerna. Sörmlandsleden bjuder på både lättare promenader och lite svårare terräng med vandringar genom ekhagar i ett rikt och varierat landskap.

2. Roadtrip mellan fornminnen och museer i Sverige

Kalmar slott www.kalmarslott.se

Är man historiskt intresserad är resor i Sverige mellan olika historiska platser och museer en spännande upplevelse. Sverige har en fornminneslag som skyddar fornminnen och de flesta är tillgängliga för besök. Det finns platser med fornlämningar från förhistorisk tid. Allt från mäktiga megalitgravar på Västgötaslätten till spännande runstenar och imponerande skeppssättningar som till exempel Ales stenar i sydöstra Skåne. Du kan även hitta hällristningar från bronsåldern vid Tanum i Bohuslän. Ett besök på fornborgarna Ismantorp och Gråborg på Öland är som en tidsresa där skogen öppnar sig och borgarna reser sig i landskapet. Medeltida byggnader som Glimmingehus i Skåne eller välbevarade gårdsmiljöer från 1500-/1600-talet som slott och borgar, exempelvis Kalmar slott eller Skokloster som ligger ca. en timmes bilväg norr om Stockholm, alternativt Läckö slott vid Vänern. Hela Gotland kryllar av fornlämningar med spännande historia. Naturligtvis finns också de större städerna med sina stadskärnor, sevärdheter, byggnader och museer.

3. Kyrkor i Sverige

Snöstorps kyrka Engman

Kanske inte det man först tänker på, speciellt inte barnen i sällskapet. Faktum är däremot att en Sverigesemester borde innehålla minst ett besök i någon av alla kyrkor som finns. Även om barnen bara motvilligt följer med, kommer de förmodligen att minnas och vilja återvända som vuxna. Det är det många som vittnar om. Kyrkor och domkyrkor är historiskt och arkitektoniskt intressanta byggnader. Det finns mängder av vackra kyrkor runt om i Sverige, till exempelvis Våmbs lilla romanska kyrka utanför Skövde från 1200-talet. Den väldiga domkyrkan i Uppsala och domkyrkorna i Lund och Skara för att bara nämna några. Men kanske framförallt Västra Vram kyrka utanför Kristianstad som en gång blev framröstad som Sveriges vackraste kyrka.

4. Shoppa retro med loppis och second hand i fokus

Den retrointresserade kan åka Sverige runt och fynda i små secondhandbutiker, antikaffärer och på loppisar runt om i landet. Känslan när man hittar porslinet man letat efter länge, eller en charmig stol att renovera upp kan vara oslagbar. För många innebär semester i Sverige just nedslag på olika loppisar. Sommartid brukar det finnas betydligt fler loppisar öppna, många är till och med bara öppna på sommaren. Det kan vara allt från lokala idrottsföreningar som har sin årliga loppis, till privatpersoner som håller en liten loppis hemma i garaget. Att fynda på loppis har också vuxit till närmast en folkrörelse. En sommarsemester i Sverige bör därför innehålla minst ett besök på en loppis. Varför inte också själv delta i en bakluckeloppis hemmavid? Man brukar kunna hitta loppisar i närheten genom appar, annonser, broschyrer och hemsidor där öppettider står.

5. Sol och bad på sandstrand eller klippor

Att sträcka ut på en strand i solen är väl själva sinnebilden för semester. Bada i havet, torka på land och bli lite solbränd. Gillar man sol och bad finns det många badplatser att välja mellan, och man behöver sällan åka särskilt långt för att hitta en. Längs Sveriges kust finns otaliga badplatser, allt från långa sandstränder runt Skånes kust, men även så långt upp som Höga kusten. Klippor i skärgården och svallade stenstränder på Öland och Gotland. Det finns även mängder av fina badsjöar runtom i landet. Det blir ofta vädret som styr den aktiviteten.

6. Camping med tält, husvagn eller husbil

camping husvagn.se

Att campa är något av en folkrörelse, och många förknippar det med riktig semester. Enkelt, kravlöst, umgänge med andra campare och att grilla tillsammans. Det finns många organiserade campingplatser med service och bekvämligheter. Som regel ligger de också i anslutning till badplatser eller andra semestermål. En del väljer att stanna på campingen hela semestern, andra övernattar där på sin väg genom landet. Vilket man än väljer, så utgör campingplatserna ett bra sätt att hitta övernattning när man är på resa genom Sverige. Att hyra stuga på camping är ett bra alternativ till husvagn. Populära campingplatser är till exempel Kolmården, Norrköping, Torekov, Båstad och Frösön, Östersund eller Lysekil på västkusten.

7. Storstadssemester i Stockholm, Göteborg och Malmö

Sveriges tre största städer bjuder på allt vad en större stad innehåller av kulturutbud, museer, shopping, restauranger och parker.

Stockholm har ett stort utbud av restauranger men även populära turistmål som Historiska museet, Nordiska museet, Moderna museet, Nationalmuseet, Skansen, Gröna Lund och såklart shopping i gallerior och butiker.

I Göteborg hittar man Liseberg, Göteborgs konstmuseum, Aeroseum, och när man är på västkusten finns det gott om restauranger med fisk och skaldjur på menyn.

Malmö har faktiskt en lång sandstrand, Ribersborg, mitt i stan och många härliga parker för avkoppling och promenader. Malmö museer och moderna museet hittar man här och när man blir hungrig finns matställen med ursprung från all världens hörn.

8. Djurparker

Borås djurpark Mikael Ejdemyr

En aktivitet som brukar uppskattas av barn, men också av vuxna är ett besök på en djurpark. Att få se levande djur på nära håll är spännande och roligt. I Sverige finns flera djurparker och en av de mest kända är kanske Kolmårdens djurpark, utanför Norrköping. Det är också nordens största djurpark. Där kan man strosa en hel dag och gärna återkomma flera gånger för att upptäcka allt som parken har att erbjuda. Men det finns fler, Borås djurpark och Parken Zoo i Eskilstuna är också populära. Skånes djurpark mitt i Skåne har de flesta nordiska djurslag, både tama och vilda. Ölands djur- och nöjespark, kombinerar lekland med djurpark. Nära Hunnebostrand ligger Nordens ark, som fokuserar på forskning, uppfödning och utplacering av hotade djurarter.

9. Cykelsemester

image swedenbybike.com

Ett populärt semestermål på cykel är att ta färjan från Landskrona till ön Ven, där Tycho Brahes observatorium finns. På Ven kan man hyra cykel och cykla runt ön. Det är vackert och omväxlande med små pittoreska sommarhus, vackra hagar och härlig havsutsikt. Ta en paus och ät gott på någon restaurang eller café. Vill man övernatta finns det hotell och B&B. En annan populär cykelled ligger längs Göta kanal, nästan nio mil. Det är en vacker väg utan bilar.

10. Små och medelstora städer i Sverige, ett landskap i taget

Utöver de större städerna finns alla små och medelstora städer. Alla har sin unika historia och sitt unika utbud. Varför inte upptäcka några av de något mindre städerna i Sverige, och lär känna dem. Trästaden Eksjö i Småland med välbevarad träarkitektur eller studentstaden Lund med stort kulturutbud. Linköping med Gamla Linköping är en välbevarad gammal småstadsmiljö med små butiker. Örlogsstaden Karlskrona med sin marina militärhistoria är också väl värd ett besök, eller varför inte stenstaden Sundsvall med träpatronernas vackra byggnader.

Gör lite av varje på er semester i Sverige i sommar och utforska ett landskap i taget. Kanske ditt eget eller ett annat landskap som du inte känner till så bra. Upptäck det till fots, på cykel eller med bil, buss eller tåg. Åk runt och lär känna alla delar, ät gott och övernatta där det faller sig. Boka rum på små mysiga Bed & Breakfasts, hotell eller stugor och upptäck närområdet. Åk sedan vidare till nästa smultronställe. Välj aktivitet för dagen efter lust och väder så att alla i familjen får göra något de gillar.