2017-12-27 by Avionero

Att tänka på inför och under resan

Att resa ska vara kul och spännande och ofta får man, på köpet, ta del av och lära känna nya platser och kulturer.

Men för att kunna komma iväg och verkligen njuta av sin semester så finns det en del saker att tänka på före avresa och under vistelsen:

Se till att ha rätt försäkring

Ha som regel att aldrig resa någonstans utan en reseförsäkring, och se till att redan innan du åker ha skaffat dig det skydd du behöver.

Många tänker att hemförsäkringen räcker, och ja - den ger ett bra grundskydd, ofta i 45 dygn, men om du till exempel ska åka på en längre resa, eller på en resa innefattande riskfyllda aktiviteter, så bör du förlänga eller utöka hemförsäkringens reseskydd. För att helt och hållet vara på den säkra sidan så bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som exakt ingår i just ditt reseskydd. Du bör alltså säkerställa att reseskyddet i din hemförsäkring, vid till exempel olycksfall eller akut sjukdom, täcker ambulansflyg hem. Det gör nämligen inte EU-kortet, om du planerar att resa inom EU.

Kom även ihåg att alltid ta med dig ett försäkringsbevis som intygar att du är försäkrad. Detta kan du beställa från ditt försäkringsbolag.

Rätt vaccinationer för ditt resmål

Vaccinationsbehovet varierar mellan länder och regioner och kan komma att ändras beroende på till exempel tillfälliga epidemier, hur du ska bo, resans längd och vilka tidigare vaccinationer du tagit. Grundskydd och hepatitvaccin ger skydd i flera decennier, men inte livet ut, så därför är det också viktigt att hålla koll på när du fick dina sprutor och allteftersom fylla på i vuxen ålder. Vaccinera dig i god tid innan avresa - gärna månader innan det är dags - eftersom att det ibland behövs flera doser med ett antal veckor emellan.

Läs på om landet; kulturen, lagar och säkerhetsregler

Innan du bestämmer dig för att åka till ett visst land är det bra att läsa på om allt från klimat, kultur och sjukdomar, till det politiska säkerhetsmässiga läget och olika lagar som råder. Ha som vana att innan avresa hålla dig uppdaterad via Utrikesdepartementets sida för avrådan om avresa till specifika destinationer. Skälen till avrådan kan exempelvis vara allvarlig smittspridning, följderna av en naturkatastrof eller specifika hot. Bra att veta är att du i alla EU-länder kan ringa 112 och möjligheten att få prata med en engelsktalande operatör ska finnas.

Var också noga med att respektera kulturen och lokala seder på den plats du besöker. Det gäller i både större sammanhang, men också i hur du agerar i vardagliga situationer som till exempel hur du hälsar på någon eller hur du äter din mat. Något så enkelt som att ta av sig skorna vid besök i någon annans hem, anses i många andra kulturer som mycket besynnerligt.

Se även till att ha kollat upp vilka lagar som råder på platsen dit du planerar att resa och kom ihåg att det alltid är det specifika landets lagar som gäller - även för dig som turist. Vissa saker som för oss är oskyldiga snedsteg, kan på andra platser rent av vara olagliga.

Det är till exempel, i Frankrike, förbjudet att skyla sitt ansikte på offentliga platser, i Turkiet är det olagligt att på något sätt förolämpa Turkiet som land och den som för in e-cigaretter i Thailand kan dömas till fängelse i max tio år eller få böter motsvarande fem gånger värdet av den importerade varan.

Ha en giltig resehandling

A och O inför resan är att se till att du har en giltig resehandling - alltså pass eller nationellt id-kort - som styrker din identitet och ditt medborgarskap. Körkort räknas alltså inte som giltig resehandling. Du kan utgå från att du alltid behöver ha med dig ett pass, även om det sägs att det ska räcka att legitimera sig med ett nationellt id-kort när man reser till något av de 26 länder som deltar i Schengensamarbetet. Men på grund av oroligheter och ändrade säkerhetsrutiner runt om i Europa, så är det bra att ha som vana att alltid ta med sitt pass. Se till att din resehandling är i gott skick innan avresa. Faktum är att du kan nekas inresa i ett land om din resehandling är skadad. Tänk också på att en del länder kräver sex månaders kvarvarande giltighetstid i passet vid hemresa.

Behöver jag ett visum?

Om du är svensk medborgare så krävs visum för inresa till en rad destinationer. Se till att i god tid kontrollera vad som gäller för just ditt önskade resmål och kom ihåg att handläggningstiden, beroende på destination och ambassad som utför ärendet, kan variera mellan allt från ett par timmar till flera veckor. Om du ska ut på en långresa, och alltså besöka många olika länder, så kan du behöva söka visum i grannländer under resans gång. Tänk på att visum ofta har en sista dag för inresa i landet, något som brukar infalla tre eller sex månader efter att det har utfärdats. Om du vet med dig att du ska besöka ett land flera gånger under en kortare tidsperiod så kan du ansöka om något som kallas för Multiple Entry - alltså ett visum som gäller för flera inresor i landet i fråga.

Så - om du ser till att checka av samtliga punkter inför och under din resa, så kan du slippa oväntade överraskningar och onödigt extraarbete och istället njuta av en spännande vistelse.

Trevlig resa!