2017-12-13 by Avionero

När ska man boka sin resa för att få bäst pris?

När är egentligen den ultimata tidpunkten för att boka en resa?

Vissa menar att man ska vara ute i god tid och säkra sin biljett redan tre månader innan avfärd, medan andra säger att det är 54 dagar innan avresa som gäller. Sen har vi tisdagskvällen - tidpunkten då man enligt somliga kan köpa sin flygbiljett till lägsta möjliga pris.

Överallt hör man spekulationer om saken - men vad är det egentligen som gäller?

Till att börja med så är svaret att det inte finns något generellt svar. Det beror helt enkelt på en rad olika faktorer, som till exempel antalet dagar före avresa som biljetten bokas, avresetid på dygnet, veckodag, när under året du vill resa, flygplats och flygbolag.

Men, man kan däremot utgå från att antalet dagar före avresa har en större inverkan på priset, än vad veckodag och tidpunkt på dygnet har.

Ibland ser man artiklar där analyserad resedata presenteras, som vidare berättar att du bör boka din flygbiljett X antal veckor före avresa. Problemet med den här typen av artiklar är att de ofta försummar vikten av att mycket beror på vilken väg du flyger och vilken tid på året du planerar att åka.

För att exemplifiera: Du bor i Göteborg och vill flyga till London. Grafen nedan visar ungefär hur långt i förväg du bör boka din biljett, men - utan att ta hänsyn till att när på året du åker spelar stor roll.

Genomsnittligt lägstapris från Göteborg till London: image

I grafen kan vi se att det verkar vara en bra idé att boka sin flygbiljett ungefär 21 veckor före avresa. Men, om vi antar att avresa ska ske i augusti - årets mest populära resemånad - så skulle grafen se annorlunda ut.

Genomsnittligt lägstapris från Göteborg till London om du har avresa i augusti: image

Nu ser det annorlunda ut. Plötsligt ser det ut som att du bör boka din flygbiljett 35-40 veckor innan avresa.

Ponera att du istället väljer att flyga i februari - årets minst aktiva resemånad - då ser vi ytterligare en graf, som ser ut så här: image

I denna graf ser det ut som att det vore bra att boka flygbiljett nio veckor innan avresa, medan 40 veckor innan avresa blir väldigt dyrt.

Självfallet finns det fler aspekter som spelar in. Om vi tittar på ett flyg som går från Göteborg till Sydney, utan att ta i beaktning när under året vi väljer att resa, så ser grafen väldigt annorlunda ut gentemot flygresan till London.

Genomsnittligt lägstapris från Göteborg till Sydney: image

När man pratar om en så pass lång flygning är det oftast bättre att boka flygbiljett så tidigt som möjligt, även om detta inte heller är definitivt. Man behövr också ta i beaktning att priser kan variera beroende på till exempel turistsäsong eller speciella evenemang.

Så - när bör man då boka sin flygbiljett?

Du kan utgå från följande tumregel:

Om du vet att din destination är populär under perioden du väljer att resa dit, är det vanligtvis bättre att boka din biljett långt i förväg innan avresa. Däremot så kan du spara mycket pengar på att vänta med att boka din flygbiljett om du vet att du ska åka någonstans dit få andra reser.

Vill du läsa mer om hur våra resealgoritmer fungerar? Se här!