31 juli 2020 by Avionero

FAQ – 10 vanligaste frågorna om flyg och resor

Det är underbart att resa men även en mindre weekendtur kan få dig att undra över en massa olika saker. Vad ska det hela kosta, hur långt kan du resa med barnen, och måste du ha ett pass med dig? Låt oss ta en titt på några av de allra vanligaste frågorna om flyg och resor…

Vart är det billigast att flyga?

Det här beror en hel del på säsong och vilken typ av resa du är ute efter. Kortare avstånd betyder många gånger att det blir billigare att resa. Om du reser till Köpenhamn med flyg kostar det inte som att flyga till Thailand. Det betyder dock inte att resan kan ses som billigare.

Målet är ju att hitta prisvärda resor. Här är det nästan alltid så att du kan finna kap bland restresor. Om du har möjlighet att åka när ingen annan vill göra det kan det finnas tusenlappar att spara.

Dessutom är det billigast att flyga till resmål som har gott om trafik från Sverige. Ovanligare platser kanske inte ens har en flygavgång i veckan. Då blir det många gånger dyrare att åka. När du vill ha svar på frågan om var det är billigast att flyga måste du med andra ord beakta:

  • Vart vill du åka?
  • När vill du åka?
  • Hur många flygbolag erbjuder resan?
  • Kan du tänka dig ett obekvämt datum och obekväm tid på dygnet för resan?

Med svar på dessa frågor bör du kunna hitta den billigaste destinationen till den del av världen som du vill åka till just nu!

När är det billigast att flyga?

Det enkla svaret på den frågan om flyg är att det är billigast att flyga när ingen annan gör det. Men det förutsätter förstås att du vill flyga till en välbesökt destination. När flygbolagen har tomma stolar på planen föredrar de att sälja ut dessa till lägre priser hellre än att låta de stå tomma.

På grund av detta kan det bli billigast att flyga i sista minuten. Här får du väga fördelar med att få rabatter för att du bokar i god tid mot att kunna plocka upp lägre priser för tomma flygstolar. Det blir lite av en chansning, med av erfarenhet vet vi att just tomma stolar på flygplan kan innebära mycket lägre priser.

Om du kan flyga när det är lågsäsong och med kort varsel kan du alltså få fatt i de allra billigaste flygbiljetterna. För resor till länder som Thailand kan det innebära att du reser några veckor innan vinterturismen drar igång eller direkt efter att den är över.

För weekendresor kan du få billigare biljetter om du kan göra en lite längre resa av det hela och inte flyga precis då alla andra vill göra samma sak det vill säga på torsdag/fredag och söndag.

När ska jag boka resan?

Du bör boka resan när du har bestämt dig för den! Om det är bästa priserna du är ute efter kan du antingen boka långt i förväg för att få så kallad early bird rabatt. Det här är lite av en chanstagning men lönar sig ofta.

Att till exempel boka vintersemestern mitt på sommaren kan tyckas alltför tidigt. Men det här kan ge dig ett bättre pris och om du bokar med avbokningsskydd tar du ingen större risk. Om du vill spara pengar på att plocka tomma flygstolar som flygbolagen rear ut ska du boka en till två dagar innan avgång.

Populära resmål kan bokas upp snabbt. Här kan det vara klokt att vara ute i god tid. Ta kontakt med resebolaget och fråga hur långt innan flyget avgår du bör boka för att säkra dig om en plats på det.

Läs mer om när det är smartast att boka resan här.

Borde jag ordna med reseskydd inför resan?

Det här är en mycket vanlig fråga om flyg och resande. Och den är viktig. Du har med största sannolikhet ett reseskydd i din hemförsäkring. Du kanske tänker att det räcker gott och väl med hemförsäkringens reseskydd mot akuta sjukdomsfall, stöld och skador. Många gånger är det också så.

Det du bör göra är att se över det reseskydd som researrangören erbjuder. Jämför det med det som du redan har med i din hemförsäkring. Se också på reglerna för det reseskydd som du har just nu.

Glöm inte bort att undersöka vem din försäkring täcker. Om den inte täcker alla i hushållet är det dags att uppdatera eller att köpa till ett komplett reseskydd. Du får väga fördelarna du får med reseskyddet mot kostnaden. Gör en personlig bedömning för att komma fram till om det räcker med hemförsäkringen eller om du tycker att det vore skönt med mer. Läs mer om dina rättigheter här.

Går det att använda körkort eller vanligt ID-kort när jag reser?

Inom Sverige och i våra grannländer fungerar detta väl. Om du har ett vanligt svenskt körkort eller ID-kort kommer det inte att ses som en resehandling och bevis på din nationalitet. Resor inom EU eller till Schengenländer kräver ett pass eller nationellt ID-kort utfärdat av polisen för att duga som legitimation.

Hur långt innan incheckning ska jag vara på flygplatsen?

Normen är två timmar innan avresa. Det finns dock destinationer som kan kräva mer än så. Om du till exempel ska resa till Israel kan du bli ombedd att komma tidigare för att en mer genomgripande kontroll av bagage ska kunna genomföras. Följ de rekommendationer som kommer med dina bokade flygbiljetter. Om du är osäker på vad som gäller kan du alltid kontakta resebolaget som du köpt flygbiljetterna från.

Vad händer om jag tappar bort mitt pass utomlands?

Om du upptäcker att ditt pass har försvunnit då du är utomlands ska du uppsöka en svensk ambassad eller svenskt konsulat. De kan hjälpa dig med ett provisoriskt pass så att du kan ta dig hem igen. Du ska också tänka på att genast anmäla händelsen till svenska polisen. Då kan de spärra ditt pass så att det inte missbrukas.

Ett provisoriskt pass gäller som längst under 7 månaders tid. Många gånger är det dock enbart till för att du ska kunna resa hem igen. Därefter måste du skapa ett nytt pass i Sverige för kommande utlandsresor.

Behöver jag vaccinera mig innan jag reser utomlands?

Det beror på destination. Det finns länder inom Europa där man har stora problem med TBE och då behöver du säkra att du har nödvändig vaccination. Vissa länder kommer inte att låta dig resa in om du inte kan uppvisa särskilda vaccinationer. Det ska du vara väl medveten om innan du åker.

Det enklaste är att se på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att följa dessa. Det är viktigt att ta tag i denna bit i god tid. Vissa vaccinationer tar lite tid på sig efter injektion för att bli verksamma och ge fullt skydd.

Hur flyger jag bäst med barn?

Många frågor om flyg och resor handlar just om hur man ska klara det hela med barn. Enkelt sagt är de kortaste flygresorna de bästa när du ska resa med små barn. Om du vill åka längre måste du tänka på att barn inte gärna sitter stilla vakna på en plats under längre stunder.

För att flyga på ett bra sätt med barn ska du alltså förbereda med stillasittande aktiviteter och se till att få in vilostunder. Det kan vara klokt att hoppa över sovstunden på dagen innan flygresan så att barnet kan sova mer på flyget. Ta med leksaker som spel, ljudböcker och annat pyssel som barnen tycker om. Välj eventuellt flygresor med mellanlandningar för att kunna sträcka på benen och låta barnen bränna lite energi under resans gång.

När är bästa tiden att resa?

Bästa tiden att resa kan innebära lite olika saker beroende på vem det är som ska resa. Vissa destinationer som Europeiska städer kan vara charmiga att besöka året om. För dig som inte känner att en lyckad resa till Karibien måste innebära molnfria dagar och perfekt temperatur kan resedatum också vara flexibla.

Frågor om flyg och bästa tiden för resor handlar ofta om priser på resorna. För att komma fram till bästa tiden att resa för dig måste du ställa dig frågan om vilken typ av resa du vill ha och hur mycket du kan lägga på den. Dessutom bör du se över dina semestermöjligheter. Om du kan åka när de flesta är på jobbet och går i skolan kanske du får en perfekt semester med minimalt antal turister omkring dig till ett mycket vettigt pris.

Övriga frågor?

Har du en annan fråga du vill ställa till oss? På avionero.se kan du skicka din fråga via vår live chat så svarar vi så snabbt vi kan!