2018-07-18 by Avionero

Guide för en bekväm och smidig flygresa

Hur man upplever en flygresa är individuellt och beror på flera faktorer. Vissa finner det rogivande och ser det som en perfekt stund för avkoppling, medan andra känner obehag. Vare sig man tycker att det är härligt eller inte, så kan nog alla som har rest längre sträckor hålla med om att det finns moment och företeelser som kan kännas obekväma utan rätt sorts planering. Torr hud, svullna fötter, hög ljudnivå och för trånga byxor är bara ett axplock. Nedan följer ett par smarta tips för hur du höjer kvaliteten på din flygresa.

Vad ska man ta med sig ombord?

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att noggrant välja ut vad som får följa med ombord på planet. Förutom det självklara, såsom pass och boardingkort, finns det en del saker man kanske inte tänker på, men som kan vara mycket användbara att ta med sig.

image

– Ombyten

Det händer att incheckat bagage försvinner, och några räddare i nöden kan vara extra underkläder och något man kan ha på sig det första dygnet om oturen är framme. Ha också gärna med en tjockare tröja, då det kan bli kallt ombord på planet. Packa smart! Rulla kläderna för att utnyttja allt väskutrymme och för att undvika skrynklighet.

– Små hygienartiklar

Att ta med sig mindre behållare av handsprit, tvål, deodorant, tandkräm och tandborste är ett enkelt sätt för att hålla sig fräsch under resan. Denna punkt är kanske extra viktig om du sedan ska vidare direkt när du har landat. Luftkonditioneringen ombord är uttorkande och en återfuktande hudkräm är ett bra skydd mot torrheten. Glöm inte heller värktabletter, nässpray och eventuell allergimedicin. Använder du linser så glöm inte att ta med extra par! Och slutligen; tuggummi är trevligt både för dig och din medpassagerare, och perfekt om man har en tendens att må illa eller få lock för öronen under flygresan.

– Tunna sjalar

Reser du med barn kan det vara en bra idé att ta med några tunnare sjalar. De är lätta att ha under barnet och kan enkelt handtvättas eller bytas ut. En mörk, tunn sjal är också perfekt för att täcka ansiktet med när man ska sova, utan att det blir svårt att andas. En klassisk sovmask kan såklart också vara ett alternativ.

– Eget snacks

Flygplansmat faller inte alla i smaken av olika skäl och är dessutom full med salt och fett. Så, för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att ta med sig egna näringsrika och goda tillskott i form av grönsaker, choklad och nötter.

– Smarta teknikprylar Brusreducerande hörlurar kan vara A och O för en behaglig flygresa. Ljudvolymen på ett plan kan stundvis vara frustrerande och ibland hjälper inte vanliga öronproppar. Och dessutom finns det faktiskt forskning som pekar på att brusreducerande hörlurar gör att man upplever flygplansmaten godare! En annan teknikpryl som är ett måste på flygresan är powerbanken. Urladdade mobiler eller iPads är aldrig kul!

Tips! Se även till att de viktigaste sakerna under flygresans gång ligger lättillgängliga.

Välj bästa platsen

Sätt ett alarm så att du är beredd när incheckningen på nätet startar och välj din plats med omsorg. Vid första raden av en sektion och vid nödutgångarna är benutrymmet som störst, vilket ibland kan kosta lite extra. Tänk igenom hur just du föredrar att resa. Vill du sitta nära en toalett eller inte? Sitter du helst vid fönstret eller vid gången? Vill du till exempel undvika barnskrik så bör du välja en plats i mitten av kabinen – barnfamiljer placeras nämligen ofta långt fram eller långt bak. Är du mycket kräsen finns det sidor som hjälper dig att hitta din ideala plats.

image

Klä dig bekvämt och smart

Satsa på mjuka och elastiska kläder; stela jeans som är skär in i midjan är ingen bra idé. Om det är viktigt för dig att vara välklädd när du reser – lägg ner lite extra tid på att planera din utstyrsel dagen innan, så att du kan ta bort ett orosmoment under resdagen. Klä dig även lager på lager för att efterhand kunna justera hur mycket du behöver ha på dig.

Glöm inte fötterna! Välj alltid bekväma skor. Man går mycket mer än vad man tror inne på en flygplats och ömma fötter är ingen trevlig start på en resa. Brukar du vilja ta av skorna på flyget? Gör då det i början av resan och inte mitt i. Väntar man för länge och väljer att ta av dem efter att man suttit och blivit varm kan det bli mindre behagligt för grannarna. Blir dina fötter ofta svullna? Ta hjälp av stödstrumpor som ökar blodcirkulationen – de är mer eller mindre osynliga och kan till och med minska risken för blodproppar.

Flygresan börjar på flygplatsen

Var ute i god tid så att du slipper stressa och rör dig så mycket du kan innan du stiger på planet. Då blir det skönt att sen sitta ner under några timmar. Utforska taxfree-avdelningen, köp en tidning eller något annat som du kanske glömt att packa ner och unna dig något gott att äta. Har du mycket tid på flygplatsen så ta tillfället i akt att gå igenom din planering inför resan.

Vätska!

Det kanske kan tyckas vara en självklarhet, men som tidigare nämnt är luften ombord på ett plan mycket torr. För att undvika uttorkning, jetlag och huvudvärk så bör man dricka rikligt med vatten och inte för mycket vätskedrivande såsom kaffe eller alkohol. Ta med dig en tom vattenflaska som du fyller på efter säkerhetskontrollen för att slippa överprisat vatten. Fråga på restaurangerna om de kan hjälpa dig fylla på den om du vill undvika vattnet på toaletterna.

Eliminera tristessen

Nuförtiden erbjuds det för det mesta individuella TV-skärmar som är fyllda med filmer och TV-serier, men ibland överskattar man utbudet samt sin egen förmåga att slappna av under en lång flygresa. Timmar utan stimulering kan bli outhärdligt om man är van vid att vara uppkopplad. Glöm inte att ladda ner filmer, podcasts och musik på dina enheter. Offlinelistor är guld värt! En flygresa kan också vara ett bra tillfälle att ta en paus från tekniken och istället läsa böcker eller tidningar.

image

Slappna av!

Det är många som tycker att det är obehagligt att flyga. För att lindra stressen finns det till exempel enkla och diskreta andningsövningar man kan ta till. Om du skulle vara väldigt flygrädd så prata med personalen ombord – de vet precis hur man hanterar flygrädsla.

Och avslutningsvis! Även om du inte är flygrädd så var alltid trevlig mot kabinpersonalen. Det är visserligen sunt förnuft, men det tåls att upprepas och det kan dessutom påverka din resa. Om man behöver en extra filt, vattenpåfyllning eller något annat utöver standardutbudet är ditt beteende avgörande. De kan troligtvis även ge dig bra tips om destinationen ni är på väg till.

Så med rätt sorts packning, klädsel, knep och underhållning kan flygresan alltså bli en riktigt härlig upplevelse. Trevlig resa!