20 augusti 2020 by Avionero

Resa med barn – Våra bästa tips för dig som reser med barn

Går det att resa med barn och uppleva att det är både roligt och avslappnande? Absolut! Nyckeln till barnvänliga resor är god planering. Om du har förberett dig väl ökar chansen för att du också får ögonblick då resan känns som att den var enbart till för din personliga lycka.

Men hur planerar du inför resa med barn i Sverige eller i Europa? Oavsett om ni ska åka bort över en långhelg eller stannar två veckor långt söderut finns det vissa grundstenar som är desamma.

Låt oss ta en titt på dessa. Ta fram anteckningsblocket och skriv ner följande tips för dig som ska resa med barn!

Viktigt att välja rätt resmål

När tanken om att resa med barnen just har kläckts är det dags att se på barnvänliga resmål. De barnvänliga destinationerna erbjuder nämligen allt det som kan behövas för att även föräldrar ska tycka att det blir en paus och ny energi.

Några exempel på mycket barnvänliga resmål är:

Västervik

Sverige har många pärlor för hela familjen. Om det blir en resa med barn i Sverige är ett hett tips Västervik i Kalmar län. Här kan ni upptäcka den vackra skärgården och även strosa omkring i den lilla stadskärnan med restauranger och festivaler.

Kanske bor ni på det flytandet hotellet Slottsholmen som Björn Ulvaeus har byggt eller så blir det camping på Västervik Resort. Det går att hoppa på bekväma skärgårdsbåtar från stadens båtterminal. Utflykter med god mat och bad är härligt för hela familjen!

Mallorca

Det här är ön som tar priset för bästa barnvänliga resmål år efter år. Det är inte bara svenskarna som älskar att resa till ön som har vackra stränder, roliga aktiviteter för barn och god mat.

Det faktum att det kommer många familjer från andra europeiska länder ger en spännande upplevelse och möjlighet att knyta nya kontakter. Samtidigt finns den svenska tryggheten där till exempel i form av aktiviteter för de små på svenska.

Italien

Gelato på stranden och pasta i lägenheten på kvällen är ett framgångsrecept som aldrig går ur tiden. Italien bjuder på många fina semesterorter där familjer finner ro och underhållning. Landet har inte bara vackra stränder och mat som barn tycker om. Det finns också en massa spännande historia att upptäcka.

Lite äldre barn kommer att älska ett besök på Kolosseum eller varför inte en tur till Pompeji där scenerna av de lava indränkta människorna som flydde för sina liv får fantasin att skena hos stora och små. Det är också välkänt att Italienarna välkomnar de unga turisterna med tålamod och kärlek.

Thailand

Ska det vara en resa med barn längre söderut än Europas södra spets är Thailand ett bra val. Det här landet är mycket barnvänligt och har allt från lyxiga hotell till lyxiga privata hus med egen pool. Just Thailand kan vara ett fantastiskt val då ni vill resa tillsammans med en eller två familjer till och kanske hyra ett hus när stranden.

För vintersemester med barnen kan det vara klokt att välja den här typen av resmål. Den långa flygresan är väl värd den avslappning som väntar. Dessutom är Thailandsresor ofta mycket prisvärda. Ta en titt på Thailands västkust för att hitta det bästa resmålet.

Förberedelser som du alltid drar nytta av

Det finns vissa grundläggande förberedelser som du bör ta tag i så snart som resan med barnen bokas in.

Tänk på att:

 • Undersöka om det krävs några dokument. Resor inom Sverige och i Norden krävs inte pass men ska du vidare ut i Europa måste du ha dina ID-handlingar iordning. Se också på om landet ni ska resa till kräver något särskilt som till exempel vaccinationsintyg och ordna med detta.
 • Se på vaccinationer. Även om du ska resa med barn i Europa kan det finnas skäl till att se över er vaccinationsprofil. Kika på Folkhälsomyndighetens information för att se om landet ni ska resa till nämns.
 • Vad ni behöver ta med. Om ni ska bo på hotell all inclusive kanske det inte behövs mer än kläder, barnvagn och snuttefilten. Om det ska hyras lägenhet kanske det behövs lite mer. Se över detta och skapa en smart packlista för resa med barn!

Mat, sömn och lek

Det finns tre områden som alltid ska hållas i åtanke då det ska resas med små. Detta gäller oavsett om ni ska köra bil till Västervik eller hoppa på ett flyg till Gran Canaria.

Mat

För att det ska bli en behaglig resa är det viktigt att betänka vad de små ska äta. Både på väg och när ni är framme. Barnvänliga destinationer har restauranger som erbjuder rätter som barn tycker om i portioner som passar små magar.

Sömn

Var kommer barnet att sova? Om ni har för vana att sova tillsammans hemma är det skönt att veta att hotellet erbjuder större sängar som ni kan flytta ihop. Om det är viktigt med en barnsäng bör ni kontrollera att den går att boka. Trötta barn är ett säkert sätt att dämpa glädjen under semestern. Fundera lite på hur tupplurar kan planeras in både då ni sitter på buss, tåg eller flyg och då ni är på plats. Det kan ju faktiskt vara ganska skönt även för vuxna med en liten siesta då solen står som högst på himlen.

Lek

Finns det lek-land, barnklubbar eller bara bra aktiviteter för barn på plats? Det här är inte ett måste. Om ni är duktiga på att stega ut med barnen för att upptäcka natur på egen hand räcker det ju med vandringsleder och trevliga stränder. Tänk på att leken som ger er pauser hemma också kommer att behövas då ni ska resa som barnfamilj. Ta med paddan och favoritfilmerna. Den passar perfekt att plocka fram då det behövs lite lugn och ro för vuxna som inte har lust att agera lekledare.

Ultimata checklistan för att resa med barn

För att resa barnvänligt är det smart att ha vissa saker med sig. Den ultimata checklistan för att resa med barn har sakerna som du ska packa i handbagaget. Det här är sakerna som gör det enklare att hantera olika situationer som lätt uppstår i bil såväl som på flygplan.

Här är sakerna som du bör få med dig i väskan som du alltid kommer åt:

 • Underhållning – Det kan vara kortspel, pussel, musik, film eller elektroniska manicker som barnen tycker om. Mycket bra på flyget när det börjar bli långtråkigt.
 • Mediciner – Glöm inte bort mediciner som ibland blir nödvändiga. Att stå utan antihistaminer eller vanlig Alvedon för barn på väg mot ett annat land eller på motorvägen vid en annan stad i Sverige kan kännas besvärligt.
 • Spypåse och våtservetter – Om det ska kräkas är det bra att ha något att fånga detta i. En eller två påsar av lite tjockare plast samt våtservetter att städa med är mycket bra att ha med.
 • Mat och dryck – Frukt, kex och vatten. Kanske något som barnet är särskilt förtjust i och som fungerar fint som muta när det blir gnälligt. Något gott att suga på är en investering i lugn och ro när ni ska resa som barnfamilj!

Packlista för resa med barn

Separat från din checklista för semestern med familjen är det smart att göra en packlista. Om du har skrivit ner precis vilka kläder och skor som bör komma med i resväskan blir det mycket enklare att förbereda och packa.

Vanliga punkter är:

 • Skor – Promenadvänliga, poolvänliga och så vidare.
 • Ombyten – När det badas och leks på stranden ofta kan det behövas fler enkla ombyten.
 • Badkläder – Se över att de som finns har rätt storlek och beakta att ta med flera badbyxor och baddräkter för bekvämlighetens skull.
 • Rätt typ av kläder – Kom ihåg, det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder! Ta en titt på väderleksrapporten och packa rätt typ av kläder för värme och kyla.
 • Finare kläder – Om ni ska äta på en finare restaurang eller vara med på någon form av fest är det roligt att kunna klä sig i finare kläder. Viktigt både för barn och vuxna!

Överdriv inte!

Det här är en viktig punkt när du vill resa barnvänligt. Det är mycket sällan så att vi packar för lite. Dessutom har resmål som är barnvänliga gott om butiker som ni antagligen kommer att vilja besöka.

Lämna lite utrymme i väskan för sådant som ni vill ta med er hem till Sverige. Det kan vara allt från nya flip flops till ny bad-klänning. Det här är sådant som absolut inte måste finns i överflöd i en väska som packas för semester med barnen på barnvänlig semesterort!

Charter eller egensnickrad resa

Barnvänliga resor kan betyda olika saker för olika familjer. Det är viktigt att komma ihåg att ni bör planera en semester som känns rätt för er. Om ingen vuxen har lust att sitta bakom ratten i flera timmars tid är det inte säkert att den där bilresan till Falsterbo blir så bra som tänkt.

Kom ihåg att barnvänliga resor inte bara handlar om de små. Om föräldrar är på gott humör och har kul smittar det av sig. Detta kanske betyder att ni behöver en charterresa med allt inkluderat eller en skräddarsydd utflykt där de vuxnas behov får minst lika mycket plats som barnens förväntningar.

Hett tips!

avionero.se kan du enkelt lägga till filtret “familj” på dina datum så visar vi alla familjevänliga destinationer som är bäst för just dig. In och testa!

Familj filtret