2018-05-21 by Avionero

Hur undviker man jetlag efter långa flygresor?

Visst är det underbart med långresor? Kanske är det äntligen dags för en efterlängtad weekend i New York, eller två veckors äventyr i Australien. Och vi antar att du inte riktigt föreställer dig att din semester ska bestå av trötthet, dålig koncentrationsförmåga, sämre intellektuell förmåga, bristande matlust, illamående, orolig mage och värk i kroppen. Faktum är att jetlag, för somliga, faktiskt kan orsaka influensaliknande symptom. Och inte nog med att jetlagen kan förstöra din semester – den kan även orsaka problem i arbetslivet, kosthållningen, träningen och hälsan. Visst känns det onödigt att slösa bort flera dagar, både under och efter semestern, på att må dåligt? Framförallt när det faktiskt går att undvika, eller iallafall minimera, symptomen. Här kommer våra tips på hur du slipper jetlagen efter långa flygresor!

1. Planera bort jetlagen

Hur du bokar din resa spelar en väldigt betydande roll i hur jetlagen kommer att drabba dig. Vet du med dig att jetlagen brukar slå till hårt så kanske det är värt att boka in en mellanlandning över en natt. På så sätt kan du långsammare och mer successivt komma in i den nya tidszonen – och som en extra bonus kan flygresan dessutom bli billigare. Du bör även anpassa din bokning efter hur du som person fungerar. Om du är en person som har svårt att somna på flyget så gör du dig själv en tjänst genom att boka ett flyg som landar på kvällen i lokal tid. Om du däremot har lätt för att sova på flygresan så är det smidigt att landa på morgonen eller förmiddagen i lokal tid – då har du lättare att direkt komma in i den nya tidszonen.

2. Byt ut alkohol och koffein mot vatten

En av de största orsakerna till svår jetlag är att vi blir uttorkade. Och på hög höjd, och i trånga utrymmen, så är luften extremt torr – vilket gör jetlagen till ett faktum. Med detta som grund blir det ganska tydligt varför vi bör undvika både alkohol och koffein. Alkohol torkar inte bara ut dig, utan den sätter även kroppens funktioner ur balans, och koffeinet påverkar sömnvanorna. Så håll dig istället till mängder av vatten, och slopa kaffet och groggen.

3. Rör på dig

Under långa flygresor blir vi lätt stillasittande flera timmar i sträck – bortsett från något enstaka toalettbesök. Ha som vana att röra på dig under flygresan! Det kan räcka med några enkla yoga- eller stretchövningar, eller att promenera fram och tillbaka i gången. På så sätt får du igång blodcirkulationen och syreflödet, vilket minskar risken för att bli svårt jetlaggad.

4. Anpassa matrutinerna

Tidpunkterna för när du äter har, tillsammans med ljuset, pekats ut som de största faktorerna som styr jetlagen. Därför bör du både inför resan, under flygturen och under de första dagarna av semestern vara extra noggrann med vad och när du äter. Du kanske till och med kan fasta i 12-15 timmar innan du anländer till din destination för att nollställa kroppens matvanor. När du anländer till din destination så är det viktigt att äta både frukost, lunch och middag på fasta tider. Ät helst inget däremellan under det första dygnet, utöver mindre och nyttigare snacks såsom morötter eller naturella nötter. Vi förstår att detta inte är helt enkelt, då man efter en lång flygresa ofta är väldigt hungrig, men håll ut; det kommer att ge resultat redan efter ett dygn!

5. Kan mediciner hjälpa dig?

Att resa österut är svårast jetlag-mässigt. Det innebär nämligen att du måste somna tidigare än vad du är van vid, vilket ofta är svårare än att hålla sig vaken. Om du vet med dig att du brukar ha svårt att somna så kan det vara en idé att se över vad det finns för mediciner. Det finns flera receptfria, lättare alternativ på många apotek. Kom bara ihåg att se över eventuella biverkningar och att sömntabletter aldrig ska brukas kontinuerligt eller flera dagar i sträck. Det finns även naturliga alternativ som kan hjälpa dig att somna; kanske en kopp kamomillte?

6. Tvinga dig till anpassning

Hur trött du än är; ta inga tupplurer (viktigt!). Var utomhus till så stor del som möjligt, ät bra mat, ta in så mycket dagsljus du kan, rör på dig och bada i havet om det finns möjlighet. Allt detta hjälper nämligen mot jetlagen och får dig att anpassa dig efter nya tidszonen och dygnsrytmen. Och du, glöm inte att ställa om klockan till din destinations tidszon redan innan du går på planet. Det hjälper ditt psyke att anpassa sig och det gör det lättare att hålla rätt rutiner.

Vi hoppas att dessa tips kan minska din jetlag, för visst vore det synd att låta något så trist som jetlag förstöra något så härligt som att resa? Lycka till!