2018-03-27 by Avionero

Miljövänliga flygresor - finns det?

Med dagens moderna flygplan går det i regel oerhört fort och smidigt att flyga. Dessvärre vet vi att flygresor påverkar klimatet negativt. Sveriges Naturskyddsförening rapporterar att globalt sett så står flyg för ungefär 4-5 % av alla klimatpåverkande utsläpp, och i Sverige utgör flygresorna en tiondel av våra totala utsläpp. Så även om man vill vara med och bidra till en friskare planet så är det inte helt enkelt. Hur går man tillväga? Internationella Civila Luftfartsorganisationen har ännu inte tagit något beslut angående hur mycket koldioxid utrikesflyg får släppa ut – så det gäller alltså att ta eget ansvar om man vill resa miljövänligt.

Borde vi sluta resa med flyg med tanke på klimatbelastningen?

Flygresor ger oss möjlighet att uppleva fantastiska platser långt hemifrån och gör möten med människor vi troligtvis aldrig hade fått möta annars möjliga. Att gå miste om det känns som ett stort steg i fel riktning. Utan flyg hade resorna varit för tidskrävande för samtidsmänniskan och vi hade gått miste om ovärderliga, kulturella upplevelser. Vi måste nämligen fortsätta mötas, lära oss av varandra och bejaka varandras lik- och olikheter för att fortsätta utvecklas. Så att vi idag på ett smidigt sätt kan träffas över nationsgränserna är alltså nödvändigt. Det främjar empati, förståelse och fred. Internationellt samarbete behövs – inte minst för att förhindra just en icke-hållbar framtid ur flera aspekter. Avionero föddes ur idén om att människor ska uppleva saker tillsammans utifrån sina egna premisser, drömmar och utgångslägen.

Att vi idag på ett smidigt sätt kan träffas över nationsgränserna är nödvändigt. Det främjar empati, förståelse och fred. Internationellt samarbete behövs, inte minst för att förhindra just en icke-hållbar framtid ur flera aspekter

Vad kan man göra för att flyga så miljövänligt som möjligt?

Även om flygresorna ökar – det internationella flygandet har fördubblats på 15 år – så sker just nu även utveckling åt rätt håll. Det produceras till exempel hela tiden mer bränslesnåla motorer och lättare flygplan. Piloter lär sig tekniker i stil med “gröna landningar” som innebär glidflygning sista biten och planen får nu tillåtelse att välja kortare och rakare flygvägar genom att flyga genom flera länders luftrum.

Många vill lära sig att resa mer miljövänligt och naturligtvis finns det saker som man kan tänka på själv. Det finns alltså knep att ta till och val man kan göra som resulterar i att klimatpåverkan blir så liten som möjligt. Nedan har vi tagit fram ett par konkreta, nyttiga tips som kan vara bra att ha i åtanke när man ska boka en resa.

– Låt långresorna bli något speciellt och inte något du planerar in lättvindigt. Det är en lyxvara som bör brukas på ett eftertänksamt sätt – åk mer sällan och var borta längre istället. Att förkorta sin flygresa i så stor utsträckning som möjligt är självklart också en av de mest logiska lösningarna. En flygresa tur och retur till Thailand släpper ut ungefär 2,5 ton koldioxid i luften – nästan lika mycket som en bil släpper ut under ett år. Det är även så mycket bränsle det går åt att åka till och från Mallorca fyra gånger. Kultur, sol och bad finns ofta närmare än man tror.

– Att undvika mellanlandningar när man reser utomlands är en stor miljövinst, eftersom start och landning förbrukar och släpper ut stora mängder bränsle.

Undvik även inrikesflyg i så stor mån du kan! Välj länder med bra, miljövänliga transportalternativ som använder förnybara bränslen som exempelvis biogas, etanol, RME eller vätgas.

– Välj en flygavgång med hög beläggning och som använder plan med nya, effektiva maskiner. Då minimeras koldioxidutsläppen per passagerare. Att flyga med moderna lågprisbolag som ofta har fullbokade plan är snällt mot både plånboken och miljön.

– Försök att alltid införa ett helhetstänk när det kommer till planering av din semester – lär dig att turista hållbart genom att även fokusera på miljövänliga boenden, matalternativ och aktiviteter. Ät på inhemska restauranger, shoppa lokalproducerade varor och undvik massproducerade produkter. Bo på miljöcertifierade hotell som aktivt jobbar med att minska sin energiförbrukning eller hyr lägenhet/ hus. Det kan du läsa mer om på exempelvis Swedish Welcome eller Hållbart resande.

Stora passagerarfärjor är inget bra substitut – i vissa avseenden smutsar de ner mer än flyget. Bland annat så är höghastighetsfärjor till Gotland en stor miljöbov.

Klimatkompensera eller ge en klimatgåva till Naturskyddsföreningen – bli “koldioxidneutral”. Det krävs omfattande resurser för att kunna påverka politiken ur ett klimatperspektiv, och de aktiva i debatten behöver allt stöd de kan få. Klimatmötet i Paris 2015 är historiskt och resulterade i att vi fick ett globalt klimatavtal, men för att omvandla ord till handlingar så behöver man konstant sätta krav och press på politikerna.

Sammanfattningsvis – ha klimatet i åtanke när du bokar och planerar din resa. Det finns ett helt spektrum med olika valmöjligheter som är mer eller mindre miljövänliga. Låt alternativen filtreras genom informationen ovan och var gärna medveten om hur dina val påverkar jordens resurser. Att resa är ett privilegium, och det är både givande och utvecklande – så behandla dina flygresor varsamt!