2018-02-20 by Avionero

Guide till hur du bokar din resa till det mest förmånliga priset

London för hundralappen och USA för bara några tusen kronor. Vi är nog många som hört om alla dessa resor, men aldrig lyckats komma över någon till samma drömpris. Finns det verkligen så billiga flygbiljetter, eller är det bara en myt? Till viss del krävs det nog en hel del tur och tajming, men många faktorer går faktiskt att påverka. Bara du vet hur.

– Boka vid rätt tidpunkt

Det finns flera faktorer som kan vara avgörande för hur långt i förväg du behöver boka din resa, för att få så billiga flygbiljetter som möjligt. Mest avgörande är efterfrågan - alltså hur många andra det finns som vill boka samma resa. Ungefär 60 dagar innan avfärd brukar det ske en prissänkning. Ofta är det då flygbolagen behöver sälja störst andel biljetter och därför kan de behöva locka med billigare pris. Innan dess brukar priserna ofta vara högre, för att flygbolagen helt enkelt vill försöka täcka alla sina kostnader så snabbt som möjligt. Tätt inpå avresedatum är det vanligt att priserna höjs igen. Många som bokar då gör det ofta med helt andra preferenser, vilket ger flygbolagen ganska stor makt att kunna höja priset.

Om det är en populär destination och tidpunkt kommer biljetterna troligtvis öka efterhand som det blir färre kvar, och du behöver därför vara ute i så god tid som möjligt.

Men allt detta beror som sagt väldigt mycket på efterfrågan. En bra tumregel är följande: Om det är en populär destination och tidpunkt kommer biljetterna troligtvis öka efterhand som det blir färre kvar, och du behöver därför vara ute i så god tid som möjligt. Skulle det däremot vara så att du ska resa till ett mer ovanligt resmål, så kan du boka ganska tätt inpå resan, eller egentligen lite när som helst - utan att i samma utsträckning påverkas av prisjusteringar.

– Kombinera flygresan med tåg- eller bussresor

Många längre flygresor har ibland mellanlandningar i samma land - eller i angränsande länder - som resans slutdestination. Och istället för att åka alla delsträckorna med flyg, kan det vara en idé att se över inrikes tåg- och bussresor att kombinera med. I till exempel Thailand, Indien och Centralamerika finns det mängder av bra resealternativ som ofta gör resan billigare totalt sett. Och för att inte tala om mer miljövänlig!

Många gånger blir biljettpriserna högre när man flyger till de lite större flygplatserna, eftersom det innebär högre kostnader för flygbolagen att landa där. Så det kan även vara väl värt att leta efter mindre, närliggande flygplatser och försöka kombinera detta med andra färdmedel därifrån.

– Gör research - när är det billigast att resa?

Om du bara har bestämt antingen vart du vill resa, eller när, kan du i vårt sökverktyg hitta ditt billigast möjliga alternativ utifrån de parametrarna. Hos oss framgår det nämligen tydligt när det är billigast att resa till olika destinationer. Du kan dessutom se vilka flygplatser de olika destinationerna erbjuder och vilken månad på året det vanligtvis är billigast att åka. Och du kan till och med se vilken veckodag som är mest förmånlig att åka på.

Bara för att det ena flygbolaget är billigast på ditvägen, behöver inte det automatiskt innebära att det är billigast även på hemvägen.

– Res med dina poäng

Reser du ofta, och gärna från samma flygbolag, kan det vara värt att vara kundmedlem och sen registrera resorna därifrån. Ofta ger de registrerade resorna poäng, som du vid senare bokningar kan använda som valuta.

– Håll koll på erbjudanden, rabatter och dina försäkringar

Då och då dyker det upp rabatter och erbjudanden hos de olika flygbolagen, något som kan gälla allt från hotellnätter, till faktiska flygstolsbiljetter. Detta kan vara värt att hålla koll på, och det är viktigt att vara snabb på bollen när de dyker upp - ifall det är begränsad upplaga. Ibland kan du även komma billigare undan om du är student, pensionär, eller medlem i andra kundklubbar - exempelvis ICA eller liknande, som tillsammans har kombinerade erbjudanden.

I samband med din bokning går det ofta att göra väldigt många tillval, vad gäller försäkringar och garantier. Och det kan många gånger vara värt att investera i. Men det är också väldigt lätt att försäkra sig dubbelt upp i onödan. Så håll koll på vad du redan har för försäkringar och garantier, för här kan du snabbt spara in en hel del pengar.

– Välj enkelresor istället för tur- och retur

Ibland kan samma resa bli billigare om du söker en sträcka åt gången, så det gäller att prova sig fram gällande vilken sökning som ger dig bäst pris. En annan fördel med att söka på enkelresor är att du då kan kombinera olika flygbolag för dit- och hemresan, istället för att få hela resan från samma flygbolag. Bara för att det ena flygbolaget är billigast på ditvägen, behöver inte det automatiskt innebära att det är billigast även på hemvägen. Att söka en sträcka i taget hjälper dig därför att hitta den sträcka som faktiskt är billigast, vilket inte nödvändigtvis behöver vara samma pris som billigast resa tur och retur.

– Alternativa rutter - ta en omväg

Har du tid att ta en omväg kan du spara in en hel del pengar. Det finns ofta fler sätt att ta sig till din slutdestination än det som vanligtvis föreslås. Så om du delar upp den totala resan i olika delsträckor, och istället letar efter det billigaste alternativet till varje deldestination, kan du i slutändan få ett väldigt förmånligt pris. Om du till exempel ska åka till USA, så kan det bli billigare för dig om du mellanlandar i Gdansk och Reykjavik, även om det inte dyker upp som förslag. Se bara till att du har bra tidsmarginal vid mellanlandningar, så att du inte drabbas av eventuella förseningar.

– Res utan incheckat bagage

Vi förstår att det ibland är nödvändigt att checka in bagage, men i många fall klarar man sig, med lite fantasi, utan incheckat bagage. Det kan vara smart att tänka igenom vad du har på dig när du reser, och kanske välja kläder som annars skulle ta mycket plats i bagaget. Det funkar ofta att handtvätta kläderna på plats, så att du kan använda dem fler gånger. Kanske är ni flera som reser ihop och kan låna kläder av varandra? Här är det bara fantasin som sätter gränser!

– Bestäm vilket pris som känns rimligt för dig

Att ge sig in i boka-djungeln och lyckas pricka in det billigaste priset, kan kännas som ett omöjligt uppdrag. Så det kan vara väl värt att sätta en gräns för vad du tycker är rimligt att betala för resan - och sen bara boka när priset är någorlunda rätt. Inväntar du att det eventuellt kan bli någon hundralapp billigare, kan det i slutändan bli precis tvärtom, och snabbt stiga med någon tusenlapp i värsta fall.

Det finns nästan lika många biljettpriser som platser ombord på flyget, och det kan kännas hopplöst när du väl sätter dig för att boka. Men om du bara känner till hur flygbolagen tänker när de sätter sina priser, och vad som kan vara avgörande för priset på just den biljetten du vill boka, så har du kommit en bra bit på vägen för att få tag i en billigare biljett. Lycka till!