2018-06-12 by Avionero

Så packar du rätt för backpacking-resan

Tunn sovsäck i siden, färgade tygpåsar och nackkudde. Att veta vad du ska packa med dig för en långresa kan ibland kännas klurigt. Här kommer flera användbara tips på hur du kan tänka för att få med dig allt du kan behöva, och gällande vilken typ av ryggsäck som passar för dig och din resa.

Inför en långresa behöver du få ner ett helt litet hem i en och samma ryggsäck. Försök ändå att packa så lätt som möjligt – en tung packning kan skapa onödig irritation. Vad behöver du packa med dig hemifrån och vad kan du köpa på plats? Skriv en lista över det nödvändigaste och därefter gäller det att prioritera. Under en backpackingresa är ryggsäck att föredra eftersom du då har båda händerna fria. Dessutom kan du mötas av platser där det är svårt att ta sig fram med en väska på hjul.

Så väljer du rätt ryggsäck för din resa

Hur länge ska du vara borta? Och vart ska du resa? Anpassa din ryggsäck efter resan och efter dina behov. Det är dock väldigt individuellt vilken typ av ryggsäck man vill ha. Vissa trivs med en ryggsäck som är toppmatad, alltså som du packar från botten till toppen, men det finns också ryggsäckar som mer liknar en trunk eller en mjuk resväska. En fördel med en ryggsäck som man kan öppna från sidan, och som alltså inte är toppmatad, är att man inte behöver packa upp allt för att komma åt det som ligger i botten. Kläm och känn på olika alternativ innan du bestämmer dig, och låt det ta tid. Besök gärna en fysisk butik där kunniga expediter kan assistera dig och ta fram bra alternativ för dina specifika behov. En fördel med en mindre ryggsäck som brukar ligga på cirka 35 liter, är att den får plats under sätet på en buss, vilket innebär att du alltid har koll på din väska.

image

Om du ska vandra mycket kan det vara skönt att ha en ryggsäck med ordentliga och breda remmar, och remmar som du spänner åt runt bröstet och höfterna. Din rygg kommer att tacka dig för det. Kommer du att vara i ett land där det är regnperiod när du är där? Då kan det vara bra att ha med ett regnskydd för din ryggsäck. I vissa ryggsäckar ingår det, men om det inte gör det är det ett tips att köpa till det. Det kan även vara bra att ha regnskyddet som skydd för ryggsäcken för att undvika onödigt slitage.

Packa rätt och få plats med mer

Ett tips är att rulla alla kläder istället för att vika dem – då tar allt mindre plats i ryggsäcken. Försök också att utnyttja alla utrymmen! Kan du kanske få plats med alla strumpor inuti joggingskorna? En annan rekommendation är att packa strategiskt; lägg det du använder mest sällan längst ned i ryggsäcken, och det du använder ofta i separata fack. På många ryggsäckar finns det yttre fickor där man kan förvara solglasögon, dagbok, medicin, mobilladdare eller andra mindre saker man behöver ha tillgång till snabbt och enkelt.

För att lättare hålla reda på vad som är vad kan det vara bra att packa kläderna i tygpåsar i olika färger. Du kan till exempel ha t-shirts i en blå påse och underkläder i en vit påse. Det gör det enklare att hitta det du söker i din ryggsäck utan att behöva packa upp allt.

image

5 tips på saker att packa ner

1. Penningbälte

Använd ett penningbälte under dina kläder och förvara det viktigaste så som pass, pengar och bankkort där. Det är både säkert och smidigt!

2. Tunn sovsäck i siden

När man backpackar är det inte helt otippat att man ibland kommer till ställen där renligheten inte är på topp. Då är en egen sovsäck guld värt! Vårt tips är att köpa en sovsäck i siden som är tunn och som tar väldigt lite plats i ryggsäcken. Perfekt för länder med tropisk värme, och dessutom behöver den inte tvättas lika ofta som en sovsäck i bomullstyg eller syntet.

3. Nackkudde

En uppblåsbar nackkudde kan vara skön att ha med på resan. Den kan användas under långflygningar, bussturer och andra transporter.

4. Tunn sjal

En sjal är skön till mycket under en långresa. Som filt under flygningen, som solskydd över huvud eller axlar under vandringen eller som kudde på stranden.

5. Resehandduk

Att packa ner en tjock, klumpig handduk i ryggsäcken är ingen bra idé. Dels för att den tar onödigt stor plats, och dels för att den inte är särskilt smidig att ha med sig till stranden. Däremot kan du köpa en microfiber-handduk på närmsta sport- eller friluftsbutik; en sådan tar inte större plats än en tunn pocketbok och dessutom så torkar den på bara ett par minuter.

Lycka till med packningen och tänk som sagt på att inte packa med för mycket. Men se ändå till att du får med det nödvändigaste för dig och din resa. En backpackingresa är väldigt utvecklande och du får möjlighet att möta många nya människor.

Trevlig resa!