2018-03-09 by Avionero

Varför är inte sista minuten-resor billiga längre?

Minns du tiden när det gick att boka en flygbiljett till dagen efter för tusenlappar billigare än vad den tidigare kostat? Idag är sista minuten-resor inte lika billiga längre – utan snarare betydligt dyrare än om man bokar långt i förväg. Vad beror det på? Och vad kan vi göra för att ändå komma åt de billiga flygbiljetterna?

Det finns flera förklaringar till varför sista minuten-resor inte längre är lika billiga. En väldigt betydande anledning är digitaliseringen och tillgängligheten på internet. För inte allt för länge sedan bokade man resor via ett telefonsamtal, eller genom ett besök till resebyrån, efter att ha bläddrat i resekataloger. Men faktum är att våra bokningsvanor har förändrats mycket sedan internet blev en del av gemene persons vardag. Resorna har blivit betydligt enklare att boka och flygsajterna kan dessutom alltid erbjuda aktuell status för varje resa – det vill säga huruvida den fortfarande går att boka eller om den börjar ta slut. Samtidigt blir det även enklare för flygbolagen att justera och optimera priserna. Genom att mäta trafiken och antalet bokningar på sin hemsida så går det att mäta utbudet i förhållande till efterfrågan, och sedan prisjustera efter det. Dygnet runt, minut för minut. För det är precis det allt handlar om när det kommer till prissättning av flyg – hur attraktiv resan är. Och nu kan flygbolagen alltså hela tiden laborera med priserna så att de alltid har de högsta möjliga priserna som köparen verkar accepterar att betala.

Vårt mänskliga beteende är också en faktor som inte bör underskattas, ur flera aspekter. Resesajterna kan, genom sina cookies, spåra hur du beter dig och går tillväga när du är på jakt efter en resa. Om du som besökare kollar upp samma flygresa flera gånger innan du bokar, kan de efterhand höja priset – med antagandet att du är ganska benägen att boka den resan.

För det är precis det allt handlar om när det kommer till prissättning av flyg – hur attraktiv resan är

Det går även att se ett beteendemönster i hur vi generellt sett bokar våra resor. Om det är billigast att boka nära avresedatum, tack vare billiga sista minuten-biljetter, så är det ganska troligt att vi fortsätter att boka nära avresedatum. Det skulle nämligen vara ett mardrömsscenario för flygbolagen att ge sina resenärer vanan att boka i sista minuten, eftersom det i såna fall skulle innebära att flygbolagen helt förlorade makten över prissättningen. Istället för att hela tiden laborera med priserna och optimera dem efter hur hög efterfrågan är - och vad kunderna verkar vara villiga att betala - så skulle de då behöva invänta tidpunkten då resenärerna tycker att det känns tillräckligt billigt att boka. Och för att då få alla biljetter sålda, med så kort varsel, skulle de förmodligen behöva sälja dem mycket billigare än vad de egentligen räknat med och i värsta fall gå minus. Så ur den aspekten kan det alltså gynna flygbolagen långsiktigt att höja priserna mot slutet, för att lättare kunna styra resenärernas beteenden kring när resor bör bokas och till vilket pris.

Så - vill du komma åt de där billiga biljetterna gäller det att inse att de så kallade sista minuten-resorna inte riktigt finns längre och att du antingen behöver resa när ingen annan reser, eller boka långt i förväg - innan de andra hinner före. Du kan läsa mer om hur du bokar dina resor till det mest förmånliga priset här.